Faragatlan elöljárók

Minden képzeletet felülmúl a romániai politikusok alpári hangneme, amelyet az esetek többségében a sajtó képviselőivel, nemegyszer azonban politikai ellenfeleikkel szemben is megengednek maguknak. Az útszéli modor egyaránt jellemző a volt és a jelenlegi államfőkre, miniszterelnökökre, EP-képviselőkre és polgármesterekre.

2009. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csókold meg a fenekemet – szólította fel a napokban Radu Mazare, Konstanca polgármestere a Hotnews hírportál munkatársát, aki a Fekete-tenger-parti város önkormányzatának televíziós reklámszerződéseit firtatta. A nemrég még Werhmacht-egyenruhás masírozásáról elhíresült szociáldemokrata elöljáró méltán lett ideges a bukaresti újságíró kényelmetlen kérdéseire, hiszen kiderült: a városháza a következő négy évben 224 millió forintnak megfelelő összeget fizet a polgármester egykori üzleti partnerei által működtetett Neptun TV-nek hirdetések fejében. A Konstancát kilenc éve irányító Mazare később nyilvános sajtótájékoztatón is vállalta szavait, sőt újfent az ülepét ajánlotta a közpénzek elköltése után nyomozó sajtómunkások figyelmébe. Hasonló hangnemben válaszolt Antonie Solomon, a dél-romániai Craiova polgármestere is, amikor egy hírlapíró rákérdezett: a gazdasági válság miatt országszerte foganatosított megszorító intézkedések közepette indokolt-e 280 millió forintnyi összeget elkülöníteni már most karácsonyi fenyőfadíszekre és húsvéti tojásokra. „Vizelek rátok” – vágott vissza a 300 ezer lakosú város ugyancsak szociáldemokrata első embere. Az is igaz, hogy volt kitől eltanulnia a faragatlan beszédstílust. Romániai sajtóberkekben szállóigévé váltak Ion Iliescu exállamfő, a Szociáldemokrata Párt jelenlegi tiszteletbeli elnökének jelzői, aki mandátuma idején előszeretettel nevezte állatnak, vagy konkrétan szamárnak az újságírókat, sőt utódját, az ugyancsak államelnöki babérokra pályázó Mircea Geoanát együgyűnek. Örökre emlékezetes az is, amikor Adrian Nastase volt szociáldemokrata kormányfő a parlamentben azzal vágott viszsza a baromfifarmja lakóinak létszámáról érdeklődő ellenzéki honatyáknak: inkább számolják meg a tojásait.
A romániai közszereplők körében azonban nem pártfüggő a vulgáris, nyomdafestéket nehezen tűrő beszédmodor. Emil Boc demokrata-liberális kormányfő élő televíziós adásban nevezett tökkelütöttnek egy újságírót, ugyanakkor a szabadszájúságáról közismert Traian Basescu államfő szarházi jelzővel, illetve a női nemi szerv becézett formájával is illetett már riportereket. A napokban Dorin Florea, Marosvásárhely ugyancsak demokrata-liberális polgármestere került a média vezető hírei közé azáltal, hogy nyomdafestéket nem tűrő szidalmak, az érintettek anyjának sűrű emlegetése közepette veréssel fenyegette a Realitatea hírcsatorna riporterét és operatőrét, pechjére azonban a kamera rögzítette a jelenetet.
A vulgaritás verhetetlen bajnokának George Becali frissen megválasztott európai parlamenti képviselő, a Steaua futballklub tulajdonosa számít a román politikusok között. A juhpásztorból lett eurómilliárdos egy évekkel ezelőtt lefolytatott telefonbeszélgetés során negyedórán keresztül szidalmazott egy tévés szerkesztőt; az internetről ma is letölthető felvételen a politikus nemcsak az újságírót és annak családját, hanem a sajtótröszt tulajdonosát és valamennyi munkatársát orális szexre szólította fel. Ehhez képest Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora igencsak „kulturált” hangnemet ütött meg, amikor arra figyelmeztette a kényelmetlen kérdést feltevő erdélyi magyar újságírót: „verje másvalaki farkával a csalánt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.