Ha nem észből, erőből

2009. 10. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antalyát nem hozta lázba a vívó-vb. Az Expo Center pénztárában a tegnapi zárónapra délutánig öt belépőt vettek, szerdán húszat, a kasszás fiú kérdésemre nevetve közölte, a csúcsnapon közel nyolcvan jegyet eladott. A rendezők mégis gondoskodtak arról, hogy a lelátók ne kongjanak az ürességtől. A trükk az, hogy reggel szállítsd ki a versenyzőket a városszéli csarnokba, ahol nincs tömegközlekedés, és hagyd ott őket estig.
Női párbajtőrcsapatunknak (Szász Emese, Tóth Hajnalka, Izsó Katalin, Takács Emese) délelőtt Kazahsztánt félálomban is vernie kellett (45-31), majd nyert Kanada ellen is (45-30) is. Ezzel bejutott a nyolc közé, ahol kikapott a korábbi magyar Király Hajnalkával felálló franciáktól (33-38), majd a románoktól (43-45), a kínaiak legyőzése (38-32) pedig hetedik helyet ért.
Címvédő férfi kardcsapatunktól (Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász) ennél többre számítottunk, és nem is csalatkoztunk. A fiúknak már a nyolc közé jutásért ébernek kellett lenniük, de végül könnyedén léptek túl a veszélyesnek vélt dél-koreaiakon (45-31). A fehéroroszoktól is tartottunk, és Nébald György szövetségi kapitánynak nem jött be a húzása, hogy az egyéniben bronzérmes Decsit már az első, 5-4-re elvesztett asszója után lecserélte Iliászra. Ráadásul Lontay egy 5-0-s győzelem után Lapkes ellen beleszalad a késbe (3-10), és az elején hiába vezettünk 17-8-ra, 33-36-nál aggódhattunk. Az utolsó párban Szilágyi 39-40-nél állt fel Lapkes ellen, és idegőrlő végjátékban fordított (45-44).
Két éve a szentpétervári vb-n a csapat még Nemcsik Zsolttal lett világbajnok, akit a kapitány a fiatalítás szándékával idén a partvonalon kívülre tett, s bizony a románok elleni elődöntőben szükség lett volna olimpiai ezüstérmesünkre. Bár Decsi visszaállt, mire újra felvette a ritmust, már késő volt, és ezúttal a végén Szilágyi sem tudta menteni a helyzetet (39-45). Így a döntő helyett maradt a bronzmeccs az oroszokkal, ami úgy indult, úgy is folytatódott, hogy sima magyar győzelemmel zárul. Az ellenfeleit lekaszaboló Decsinek köszönhetően Szilágyinak 40-34-es vezetésről kellett volna eljutnia az áhított negyvenötödik tushoz, és nem hittünk a szemünknek, amikor az eredményjelzőn az állt, hogy 43-41-nél már Resetnyikovnál az előny. De volt még egy csavar a történetben, mert 45-44-re a poraiból feltámadó Szilágyi nyert, így együttesünk állhatott a dobogó harmadik fokára.
„A nap végére már rettenetesen elfáradtam, ám a csapat miatt egyszerűen nem tehettem meg, hogy nem szerzem meg az érmet. Tudtam, akárhogyan is, de nyernem kell, megpróbáltam erőltetni a támadásokat, és úgy voltam vele, hogy ha nem megy észből, akkor megoldom erőből” – fogalmazott a Vasas versenyzője.
A vb magyar mérlege így egy ezüst a férfi párbajtőrcsapattól, valamint három bronz a kardozóktól, egyéniben Decsitől és Nagy Orsolyától, zárásként a férficsapattól. Azután, hogy tavaly Pekingben egyetlen árva bronzzal zártunk, legalábbis felegyenesedhetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.