Mégis nagyra nőtt

Gosztonyi András megelőzi a korát. Már tizenöt évesen a Kaposvár felnőtt keretével edzett, tizennyolc évesen az MTK játékosaként bemutatkozott az NB I-ben, s a húsz éven aluliak világbajnokságán bronzérmet szerzett magyar válogatottban is úgy vált alapemberré, hogy még a tizenkilencedik életévét sem töltötte be. Tegnap óta pedig úgy kapott kocsit használatra a Saab jóvoltából, hogy még nincs jogosítványa. Szó se róla, magasan kezdte, pedig annak idején azért is választotta a labdarúgást a kosárlabdával szemben, mert azt jósolták neki, nem fog nagyra nőni.

2009. 10. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnt, ön futotta a legtöbbet a magyar csapatból. Ezt a statisztika is alátámasztja?
– Fogalmam sincs. Mentem, ahogy tudtam, s szerencsére bírtam is. Örülök, ha ez másnak is feltűnt.
– A kosárlabda- mellett atlétamúltja is van?
– Dehogy, csak jók a génjeim…Sohasem végeztem külön futóedzést, legfeljebb annyi előnyöm lehet, hogy rendszeresen nálam idősebbekkel készültem, így hozzászoktam a nagyobb terheléshez.
– Az előző idényhez képest szembetűnő változás, hogy most már nemcsak tízezres tempóban, hanem sprintben is jól fut. Ez is csak úgy, magától jött?
– Részben igen, hiszen még növésben vagyok. Az viszont igaz, hogy gyorsultam. Két éve még csak 4,17, idén viszont már 3,84 másodperc alatt futottam a harminc métert a felmérőn. Talán kicsit felnőttesebben is játszom, végre már a szakállam is serken…
– Ha már a növésnél tartunk, tényleg azért választotta a futballt a kosárlabdával szemben, mert azzal ijesztgették, nem fog nagyra nőni?
– Igen, ez is benne volt. Azt jósolták, hogy 174 centi leszek, ehhez képest már most 184 vagyok. Tizenöt éves koromig űztem párhuzamosan a két sportágat, akkor azonban választani kellett. Édesapám, aki kosarazott, inkább a futball irányába terelt, de rám bízta a döntést. Csak az volt a kérése, hogy szeressem, amit csinálok.
– A világbajnokságon egyszer sem estek pánikba, ami a magyar csapatoktól szokatlan. Ez annak is köszönhető, hogy önök már a rendszerváltozás után eszméltek?
– Lehet, bár én éppenséggel november 7-én születtem…
– Az autókereskedésben úgy fogalmaztak, akkor használhatják a kocsit, amikor hazalátogatnak. Már tudnak valamit, amit mi még nem?
– Az MTK játékosa vagyok, az a feladatom, hogy a klubomban minél jobban teljesítsek.
– Ez így túl hivatalos. Szeretne külföldre menni?
– Tényleg nem csak rajtam múlik. Idővel természetesen igen.
– Ha ön döntene, együtt tartaná ezt a csapatot az U21-ben, majd a felnőttek között is, vagy mindenki boldoguljon, ahogy tud?
– Ez sem az én asztalom. Tavaly szinte ugyanebben a felállásban Eb-elődöntőt játszottunk, most pedig bronzérmesek lettünk a vb-n. Remélem, van jövőnk. Közösen is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.