időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Három plusz egy zárt kapus mérkőzés

Novák Miklós
2009.11.13. 23:00

Megkegyelmezett a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Ferencvárosnak. Az FTC a Diósgyőr elleni szombati mérkőzés utóéleteként megúszta azzal, hogy soron következő három hazai bajnoki mérkőzését – pontosabban négyet, mert életbe lépett egy felfüggesztett tétel is, így már ma a Győr ellenit is –, zárt kapuk mögött kell az Albert-stadionban megrendeznie, továbbá hárommillió forintot be kell fizetnie az MLSZ számlájára. Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója túl szigorúnak tartja az ítéletet, de a hivatalból kötelező tiltakozásnál árulkodóbb, hogy elfogadja.

Indokolásként Retteghy István, a fegyelmi bizottság (fb) elnöke elmondta, a nézőtérre bedobált pirotechnikai eszközök, valamint égő székek veszélyeztették a játékosok biztonságát, ezért Sulyok Gergely játékvezető helyesen szakította félbe, majd fújta le a találkozót. A szabályzat szerint abban az esetben, ha nézőtéri rendbontás miatt nem lehet befejezni a mérkőzést, lehetőség van a vétkes csapattól pontot levonni, ám a testület ezt a szankciót nem alkalmazta. – Nem az a szándékunk, hogy a zöldasztalnál dőljön el a bajnokság, hanem az, hogy a klubokat és a szurkolókat rádöbbentsük magatartásuk következményeire, s ily módon lehetőleg elejét vegyük az újabb kihágásnak – világította meg a döntés hátterét doktor Retteghy.
Másrészt az is igaz, hogy az előző bajnokság utolsó fordulójában, amikor az újpesti szurkolók a Videoton elleni meccs végén a pályára özönlöttek, az MLSZ csupán két zárt kapus mérkőzéssel sújtotta a lila-fehér klubot; s az fb elnöke elismerte, a bizottság előtt nem nyert bizonyítást, hogy az Albert-stadionban a gyepre léptek a randalírozók.
S hogy akkor miért mégis három meccs a büntetés? – A Ferencváros visszaeső, ebben a bajnokságban immár tizenharmadik alkalommal idézte be a bizottság – tette hozzá Retteghy István. Amit mi továbbfűzhetünk: azért ennyiszer, mert eddig tizenhárom forduló ment le az NB I-ből. Berki Krisztián azzal igyekezett védekezni, a jelentés és a fegyelmi eljárás is megállapította, az FTC biztonsági szolgálata jól végezte a dolgát, a rendőrökkel együtt megfékezte a rendbontókat – miért róttak ki mégis ilyen súlyos büntetést a klubra? Mondandójából kiderült, inkább a hárommillió forintos tétel fáj a Ferencvárosnak. Az eddigi átlagos nézőszám (hatezer-hétszáz fő) mellett a mérkőzések megrendezése nem jelent bevételt a klubnak. A háromezer-háromszáz bérletes feletti jegyeladás ugyanis körülbelül a biztonsági költségeket fedezi. A biztonságra zárt kapuk mögött is kell költeni, de legalább nem kell attól tartani, hogy az MLSZ utólag pénzbírságot szab ki, tavaszig pedig van idő korszerűsíteni a beléptetőrendszert. – A jelenlegi stadionba már nem szándékoztunk invesztálni, de be kell látnunk, ez elkerülhetetlen. Emellett tavasszal bevezetjük a szurkolói kártyákat is – beszélt a teendőkről a vezérigazgató. Időt kapott tehát a Ferencváros. És talán az MLSZ és a törvényhozás is. Tovább már aligha lehet halogatni a nézőtéri agresszió megfékezését.

Dragóner: három meccs. A fegyelmi bizottság három meccsre eltiltotta Dragóner Attilát (FTC), amiért könyökkel megütötte Balajti Ádámot, a Diósgyőr csatárát.
Vezércikk a 7. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.