időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Keletről importált miniszter Merkel kormányában

Stefan Lázár
2009.11.30. 23:00

Bemutatkozó parlamenti fellépését követően a „főnök” Angela Merkel látványosan gratulált kabinetje legfiatalabb miniszterének. Az egészségügyi tárcát vezető, kivételes politikai tehetségnek tartott 36 éves Philipp Rösler (CDU) a köztársaság első olyan kormánytagja, aki „külföldi importként” kapott bizalmat. Mesébe illő pályafutása kiábrándító körülmények között indult, a háborútól feldúlt Vietnamban.

Philipp Rösler 1973-ban született a dél-vietnami Khan Hungban, ismeretlen szülei név nélkül adták le egy katolikus árvaházban. Kilenc hónapos, amikor a Terre des Hommes segélyszervezet magához veszi. Itt figyel fel rá az az észak-német házaspár, amelyik a háború elleni tiltakozó tüntetéseken túlmenően maga is tenni akar valamit a hárommillió halálos áldozatot számláló ázsiai ország érdekében. Röslerék örökbe fogadják a névtelen kisfiút, akit ettől kezdve Philippnek hívnak, és aki – háromévesen – Hamburg-Harburgban jár óvodába. Nyugodt családi élete hamarosan újabb fordulathoz érkezik, szülei elválnak, ő pedig a hadsereg szolgálatában álló apánál marad. Származására utaló fekete haja és ázsiai mandulaszeme ellenére társai befogadják, meggyőzi őket Philipp udvarias fellépése és töretlen szorgalma. A hannoveri Luther gimnáziumában érettségizik, katonai szolgálata után megkezdi egyetemi tanulmányait az orvostudományi szakon, belép a liberálisok ifjúsági szervezetébe, 1996-tól kezdve a Junge Union tartományi elnöke. „Okos, humoros és együtt érző” – hangzik a róla alkotott vélemény.
Vietnami gyökerei után nem kutat, katolikus német polgárnak tartja magát. Felesége veszi rá az időközben doktori diplomát szerzett férfit arra, hogy ellátogasson szülőföldjére. „Gyerekeimnek el akarom mondani, honnan is származik az apjuk” – magyarázza a szintén orvos Wiebke Rösler. Férje politikai karrierje – a migrációs háttér ellenére – rakétaszerű gyorsasággal emelkedik. Harmincévesen az FDP-frakció vezetője Alsó-Szászország parlamentjében; a tartományi Szabad Demokraták 94,4 százalékkal választják elnökükké; ez év februárjában a tartomány gazdaságügy-minisztere és helyettes miniszterelnöke; Angela Merkel kabinetjében nyolcvanmillió polgár „főorvosa”, a gyógyszergyárak, a betegbiztositó intézetek, az orvosok és páciensek éles vitájának koordinátora. Elődje, Ulla Schmidt (SPD) az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusának számított. „Nincs érzelmektől jobban áthatott politikai terület, mint az egészségügy, hiszen ez mindenkit érint. Ebben a feladatkörben kellemetlenségeket is el kell viselni. Ha valaki csak arra összpontosít, hogy elismerést szerezzen, akkor a szükséges reformokat nem tudja sínre tenni” – hangoztatja a kabinet legfiatalabb tagja, az észak-német neveket viselő lányikrek, Gesche Helene és Grietje Marie apja, akinek Berlinben sokkal élesebb szél fúj az arcába, mint Hannoverben. Ellenlábasai – maguk között – csak mint a „kínait” emlegetik. Philipp Rösler válasza egyértelmű: „Az a tény, hogy miniszter lettem, bizonyítja, liberális, nyílt és toleráns országban élünk.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.