időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Milliárdos elvonásokat szavaztak meg

Hírösszefoglaló
2009.11.13. 23:00

Hetvenmilliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól, negyvenet a közösségi közlekedéstől a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott és tegnap elfogadott módosító indítványok értelmében. A Fidesz és a KDNP mintegy ezerötszáz javaslatából egyet sem szavazott meg az Országgyűlés.

Az Országgyűlés este 200 igen, 156 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett 12662,680 milliárd forint bevétellel, 13533,026 milliárd forint kiadás mellett 870346,2 millió forint hiánnyal elfogadta a 2010-es költségvetés főszámait. Igennel szavazott az MSZP-frakció, valamint 14 SZDSZ-es képviselő, illetve a független Lengyel Zoltán. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, öt SZDSZ-es képviselő – Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán és Velkey Gábor –, valamint a többi jelen lévő független képviselő.
Abüdzsé negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, nagyságrendileg hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke, és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos áfakulcsba kerüljön a távhő – többek között ezeket tartalmazzák azok a büdzséjavaslathoz benyújtott módosító indítványok, amelyeket kedden fogadott el az Országgyűlés. A kabinet által is támogatott módosító indítványokat 200 igen szavazattal és 133 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás.
A gyermekétkeztetés fenntartása 12 milliárd forintos pluszforrást igényel, míg a jövőre ötszázalékos áfakulcsba kerülő távhő 18 milliárdot. A kórházakkal kötött megállapodás anyagi vonzatát is a költségvetési módosítók rendezték: 16 milliárd forintot a céltartalékból csoportosítanak át erre, ahogy az előbbi tételeket is a céltartalékból finanszírozzák. A költségvetési szervek dolgozóinak keresetkiegészítésére – szintén a céltartalékból – 22 milliárd forintot fordítanak. A céltartalékból finanszírozzák a fogyatékosszervezetek plusz 100, a két tannyelvű iskolák 300, valamint a művészeti iskolák 600 millió forintos többletét is.
A kabinet – és a Ház többsége – befogadott néhány SZDSZ-es indítványt is, közöttük azt, amely a közoktatási informatikai fejlesztésekre plusz 3 milliárd forintos támogatást nyújt a céltartalék terhére. A támogatotti sor szerint az SZDSZ-én kívül nincs más ellenzéki vagy független képviselő által benyújtott módosító indítvány, amelyet elfogadásra javasolt a kabinet.
Minimális szavazatkülönbséggel ugyanakkor, 187 igen és 185 nem vokssal az Országgyűlés elfogadott egy Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József szabad demokrata képviselők által jegyzett módosító indítványt, amelyet a kormány nem támogatott. A javaslat 150 millió forintot ad a legrászorultabbakat és a legelesettebbeket képviselő társadalmi szervezeteknek, így például az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, valamint a Magyar Szervátültetettek Országos Sport-, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetségének. Az ehhez szükséges 150 millió forintot a Miniszterelnök Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától vonnák el.
A Fidesz és a KDNP külön szavazást kért arról a két indítványáról, amely csomag formájában összesen 450 milliárd forintot csoportosított volna át főként a jövő évi tartalékok terhére az önkormányzati, a gazdaságélénkítő- munkahelyteremtő, valamint az egészségügyi fejezetekre. Ezeket leszavazta a többség.
A képviselők reggel kilenc órakor kezdték el a „szavazási maratont” a módosító indítványokról. A határozathozatal estig tartott. A Fidesz–KDNP a költségvetéshez benyújtott összes, 1513 javaslatnak több mint a 95 százalékát jegyezte.

Újfajta trükkök. A Fidesz szerint továbbra sem valós számokra épül a jövő évi költségvetés. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a büdzsé módosító indítványairól való keddi szavazás szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ez jelenti a Gyurcsány–Bajnai-korszak folytatását. Mint fogalmazott, a költségvetésben a trükkök „újfajta megjelenését” lehet tapasztalni: már nem arról van szó, hogy „hazudunk reggel, éjjel meg este”, hanem olyan számokat közölnek a parlamenttel, amelyek egy korábbi állapotnak felelnek meg talán, és nem következik belőlük a 2010-es büdzsé. Hozzátette, fenntartják véleményüket, miszerint az MSZP-nek egyetlen célja van ezzel a költségvetéssel: „elbukdácsolni” valahogy a jövő évi választásokig. A fideszes módosító indítványok leszavazásával kapcsolatban azt mondta, a kormány érzéketlen volt minden olyan szociális, oktatási támogatásra, amely enyhíthetett volna az emberek mindennapi gondjain.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.