Az öt „t” útján

A kézművesborok pártfogója, a Terroir Club a közelmúltban tartotta harmadik születésnapját a fővárosi Festetics-palotában. A rendezvény telt házzal zajlott, csaknem kétszáz borkedvelő töltötte a borászokkal a délutánt.

Velkei Tamás
2009. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egri lett az év borásza. A Magyar Bor Akadémia Lőrincz György egri borászt választotta a 2009-es év termelőjének. Az Év bortermelője a díjátadáson kiemelte: pincéjében kizárólag fehérborokat termel, hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve. A győztes nagy szerepet szán a Kárpát-medencei fajtáknak. A díj odaítélésénél nem egy adott bort ítélnek meg, hanem egy borász egész éves teljesítményét. A Tokaj-hegyaljai, egri, mátravidéki, bükkaljai borászok az ágazat versenyképességének megőrzése érdekében megalakították az Észak-magyarországi Borklasztert.


Az előtérben egy csokoládémanufaktúra termékeivel, két teremben pedig neves borászokkal találkozhattak a születésnapra látogatók. – Az ünneplés természetesen nem a magunk, hanem az igaz bor ünnepe kívánt lenni, valamint bortermelő barátainké, akik nagy örömmel vettek részt az eseményen – mondta Kató András, a Terroir Club vezetője. Hozzátette: születésnapjukat szerették volna méltóképpen megünnepelni, de kicsit intimebb, egy-egy témában komolyabb, elmélyülési lehetőséget biztosító rendezvénnyel, ezért ültetett kóstolókat, mesterkurzusokat rendeztek a palota termeiben.
– A Kárpát-medence háromszázezer négyzetkilométernyi béke, a finom vizek és remek termőtalajok találkozása, ideális terület a legegészségesebb táplálék, a szőlő termesztésére – fejtette ki Kaló Imre Eger környéki termelő. Elmondta, nem fél a magas alkoholfoktól, mert nem dolga a természetet regulázni, inkább azt vizsgálja, az adott évben miért éppen olyan gyümölcs termett, amilyen. Az a szép a természetben, mondja, hogy soha nem ismétli önmagát. Karner Gábor Mátra-vidéki borász kiemelte, hogy az öt „t”, vagyis a terroir (a termőhelyen a klíma, a geológiai tényezők, a talaj és annak művelésének kombinációja – a szerk.), terméskorlátozás, természetesség, tisztaság, tisztesség kijelölte úton haladva készíti nedűit. A felvidéki Kürtön szőlészkedő Meleczky Tibor hozzáfűzte: a lényeg, hogy a bor minél kevesebb gyötrelemmel találkozzon, ezért megadják az ital saját útját, nem préselik, nem szűrik.
– Szinte üres a borpiac, pedig tömve vannak a polcok – váltott komorabb témára a soproni borvidékről, Fertőrákosról érkezett Horváth József, célozva a többezernyi anyagra, amelyet a borkészítés során legálisan lehet alkalmazni (példaként a mindössze 4 euróba kerülő borfestéket említette). – Sokan istent próbálnak játszani – vélte Horváth –, holott nagyon rövid időt töltünk a földön, és nem ezzel kellene foglalkoznunk. Elmondta, hogy pincészete a kénen kívül semmilyen adalékanyagot nem használ. – A Teremtő az ízeket már megalkotta, a mi dolgunk, hogy megőrizzük, ne bántsuk, óvjuk, ami egyébként is benne található a gyümölcsben – vélekedett.
A kürti Sütő Zsolt kijelentette: borsódzik a háta, amikor hallja, miféle kiegészítőket raknak egyes borászok a borba. Szőlésztársa, Karner Gábor is azt vallja, a bor magától is elkészül, nem kell beavatkozni a folyamatba. Ám hozzátette, hit és alázat nélkül nem születhet igaz bor.
– Állnak még a magyar kézművesborászok – jelentette ki Kaló Imre, aki értetlenül áll olyan jellegzetes magyar állatfajok szinte teljes eltűnése előtt is, mint a szürke marha, a tarka magyar szarvasmarha vagy a mangalica. Ha ezeket a tápértékben gazdag ételeket enné a magyar társadalom, talán influenzáról sem beszélhetnénk, vélekedett. Gyorsan újra kell építenünk amit csak lehet, hangoztatta, hozzátéve, hogy a kézművesborászok a szőlőművelés terén a maguk részét vállalják is ezt.
Horváth József csatlakozott Kaló Imréhez, hangsúlyozva, hogy éttermében kizárólag magyar terméket kínál, mint a szarvasgombát, amely szerinte „magyarabb, mint a paprika”, lévén honfoglaló eleink előtt már a Kárpát-medencében élők kedvelt tápláléka volt. Megemlítette még a medvehagymát és a csicsókát is, ugyanakkor leszögezte: éttermében nem kapható „rákkeltő szénsavas üdítő”.
A kóstolón Bott Frigyes, Demeter Zoltán, Takács Lajos, Maurer Oszkár és Pók Tamás italait is megkóstolhatták az érdeklődők.
– A jövőben is folytatni szeretnénk borász barátaink belföldi és külhoni népszerűsítését. Magyarországon már sok borszaküzletben és étteremben elérhetők a boraik, és határainkon túl, Svédországban, Hollandiában vagy Kanadában is sikereket könyvelhetünk el – jelezte Kató András a magyar kézművesborok sikereit.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.