időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A Himnusz születése

Makrai Sonja
2010.01.30. 23:00

Kölcsey Ferenc 1823-ban, ahogy a ránk maradt kéziraton olvasható, január 22-én fejezte be a Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című lírájának a megírását. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját, amelynek célja a kulturális hagyományok, gyökerek, a magyar anyanyelv előtti tisztelgés, a sokáig elnyomás alatt tartott nemzeti tudat megerősítése. Ebből az alkalomból országszerte kulturális programokkal készülnek.

A hangszerek mesterei. Banda Ádám és Prunyi Ilona jóvoltából a 19. század magyar romantikus zenéje csendül fel ma este 19 órakor az Óbudai Társaskörben. Az Erkel- és Dohnányi-műveken kívül a kuriózumnak számító Thern Károly, Heller István, Beliczay Gyula, Ábrányi Kornél és Koessler János egy-egy darabja is hallható lesz. Az est két művésze évek óta koncertezik együtt nagy sikerrel, mindig maradandó élménnyel ajándékozva meg a zenebarátokat. Játékuk izzó expresszivitása, tartalommal párosult virtuozitása nemzetközi mércével mérve is egyedülálló. (Biás Zoltán Barna)


Már tegnap is sor került rangos eseményekre. A Magyar Tudományos Akadémia klubjában mutatták be például a Klebersberg Alapítvány programját, majd Prokopp Mária és Méry Gábor Középkori falképek Gömörben és a Szepességben című kötetét. Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma adja át A magyar kultúra követe 2010 címeket a budapesti MTA Könyvtártermében. A miniszter holnap délelőtt a budapesti Szépművészeti Múzeumban, este a Pécsi Nemzeti Színházban ad át állami elismeréseket.
A közéleti, etikai és politikai kérdéseket boncolgató TF Esték részeként holnap Hoffmann Rózsa egyetemi oktató, oktatáspolitikus, és Csete Örs, az Apáczai Közalapítvány igazgatója tart közös előadást Jövőnk záloga a Kárpát-medencei magyarság oktatása címmel a budapesti Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán.
A cívisvárosban holnap a DMK Belvárosi Közösségi Házában adják át a Debrecen Kultúrájáért díjat, amelyet a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány és a helyi önkormányzat 1992 óta adományoz a városban élő művészeknek, tudományos munkatársaknak. A szentesi Koszta József Múzeumban holnap adják át a Csongrád Megye Közművelődéséért díjat. Az ünnepség után hirdetik majd ki a Rendezvényház Himnusz-pályázatának eredményeit is. A felhívást az idén a Széchenyi-évhez kapcsolódóan a legnagyobb magyar életműve köré írták ki.
Leányfalun Vadász György Kossuth-díjas építész tervei alapján felújított faluház avatásával és a benne kialakított Aba-Novák Galéria megnyitásával ünneplik a magyar kultúra napját. Ezt követően bemutatkozik a Leányfalusi Szabadegyetem Közhasznú Alapítvány is, amelynek létrejöttében Regéczy-Nagy László, ifj. Bibó István és Kemény Dénes is szerepet vállalt. Holnap a Leányfalusi Szabadegyetem első előadását Rockenbauer Zoltán művészettörténész, kultúrantropológus tartja A nyolcak és a zene címmel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.