Az Alzheimer- és Parkinson-kór, illetve az időskori vakság kialakulásának megakadályozására alkalmas esszenciát dolgoztak ki szegedi kutatók – adta hírül a Délmagyar.hu. A tudósok Oláh Zoltán vezetésével kétmillió molekula közül válogatták ki azokat a növényi eredetű, élelmiszerekben felhasználható vegyületeket, amelyek képesek bizonyos fehérjeaggregációs betegségek célmolekuláira hatni. A hatóanyagokról bebizonyosodott, hogy képesek megakadályozni a szervezetben azoknak a kóros fehérjelerakódásoknak a képződését, amelyek összefüggésben vannak súlyos betegségek kialakulásával.
Letoha Tamás orvos-kutató, a Pharmacoidea Kft. egyik vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: ezekből a vegyületekből állítottak elő egy olyan poreszenciát, amely bármilyen élelmiszer alapanyagába belekeverhető – közölte az MTI.
A körülbelül ötven növényi eredetű összetevőből álló ételadalékot alapvető élelmiszerekbe teszik bele, ám azok nem lesznek sokkal drágábbak a szokásosnál. A dózisra nem kell külön figyelni, a hatékonyságot a rendszeresség biztosítja. Nem lehet túladagolni, nincs mellékhatása, és nem fő vagy sül ki az ételkészítéskor. Az élelmiszergyártóknak a kutatók saját szegedi üzeme szállítja az eszenciát. A rendszert 140 millió forint pályázati pénzből állították össze – írta a lap.
A tervek szerint a tavasztól forgalmazott funkcionális élelmiszerek előállításában nemzetközileg elismert magyar vállalatok – a Pick, a Sole-Mizo, a Hungerit, a Nebar, az Univer, a Cerbona és a P&P Pékáru – lesznek a kutatók partnerei. Jelenleg a termékek kísérleti gyártása folyik, azt ellenőrzik, hogy a kész élelmiszerekben is megfelelő koncentrátumban van-e jelen a hatóanyag. A kutatás következő fázisa a MentalFitol névre elkeresztelt termékcsalád hatékonyságának vizsgálata lesz.

Ez történik akkor, ha nem ivott alkoholt, de bejelez a szonda