Egy tusra volt a főtábla

2010. 01. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Tímea a budapesti női párbajtőr Westend Grand Prix-n tegnap mindössze egyetlen tussal, 9-8-ra kapott ki a tavalyi antalyai világbajnokságon bronzérmes ukrán Anfisza Pocskalovától, s a nemzetközi mezőnybe közel kétéves kihagyás után visszatért klasszistól ez kétségkívül elfogadható eredmény. A gond az, hogy az asszót a selejtező második körében rendezték, a főtáblára a jutásért, így kétszeres olimpiai bajnokunk már nem érdekelt a mai folytatásban, a legjobb 64 között. A 155 induló között hivatalosan a 95. helyen zárt, ám ez nem vette el a kedvét:
– Ugyanúgy élveztem a versenyt, mint régen, és most ez volt a legfontosabb a számomra. Nem gondolom, hogy görcsös lettem volna, és semmi olyan negatív érzés nem ért, hogy most kijelentsem, itt a vége, és szégyenkezve le kellene tennem a párbajtőrt. Nagyon fontos visszajelzés számomra, hogy a mesterem, Udvarhelyi Gábor azt mondta, jól vívtam, és egyáltalán nem vagyok lemaradva a többiektől. Viszont tény, hogy fel kell szedni magamra némi izmot, még be kell gyorsulnom, és a mester kiszúrta a kis súlyfeleslegemet is. Bevallom, nagyon szeretem a hasamat, de hajlandó vagyok az áldozatokra – szögezte le Nagy Tímea, aki decemberben a visszatérésekor már ezüstérmes volt az országos bajnokságon, hetente háromszor iskolázik Udvarhelyi Gáborral – akivel „együtt” nyert a sydneyi olimpián –, s részt vesz a válogatott keretedzésein is. E tények és elszántsága alapján hihető, hogy visszatérése nem holmi női szeszély.
S ha a Westend GP főtáblájára nem is sikerült feljutnia, a világranglista negyedik helyezettjeként Szász Emese már a kezdéskor fent volt, s a hazai indulók közül csatlakozott hozzá közvetlenül a csoportasszók után Tóth Hajnalka és Budai Dorina, a 128-as tábláról pedig Jung Alexa és Békefi Dorina is.
– A csoportban a második aszszómat túlbonyolítottam, azt el is vesztettem, utána azonban maradtam az egyszerű akciók mellett. Ugyan ezekből nehezebb tust adni, és sokat kell mozogni, de bejött a váltás – adta meg Tóth a siker receptjét. Amit szegény Takács Emese talán még most is keres, neki kétszer is egyetlen találaton múlt a továbbjutása: a csoportban öt győzelem után a hatodik asszóját elvesztette 5-4-re, és e szakaszban 17. lett, miközben tizenhatan léptek tovább, majd az egyenes kieséses folytatásban 15-14-re bukott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.