időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Káoszra várva

Bákonyi Ádám
2010.01.18. 23:00

Már a kedd éjféltől, határozatlan időre meghirdetett sztrájkot készítik elő a BKV-s szakszervezetek, mivel a társasággal folytatott tegnapi egyeztetésen sem a munkaügyi konfliktus alapjául szolgáló kollektív szerződésről, sem a munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatásokról nem közeledtek az álláspontok. Ha utóbbi ügyében sem sikerül egyezségre jutni, úgy teljesen kiszámíthatatlan, kaotikus közlekedésre lehet számítani a sztrájk alatt, amihez a napokban a HÉV-es szakszervezet is csatlakozott. Bár vasárnap még újabb fordulóra kerül sor, az érdekvédők azzal indokolták a munkabeszüntetés előkészítését, hogy a cég december óta nem mozdult el álláspontjáról, noha ők többször is kompromiszszumos ajánlatot tettek. Az érdekvédők az elmúlt napok történéseit, azaz, hogy buszvezetőket bocsátottak el, államilag intézményesített megfélemlítésnek minősítették. Két buszvezető után csütörtökön egy szerelőt bocsátottak el, mert az éjszakai szemle során nem cserélt ki két gumiabroncsot, ezért reggel a busz csak késve tudott elindulni. A szakszervezetek állítása szerint a járművezetőket sokszor rákényszerítik arra, hogy olyan buszokkal járjanak ki, amelyek veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot. Volt olyan eset is, amikor olyan buszt nyilvánítottak forgalomképesnek, amelyben nem volt motor. Az érdekvédők úgy tudják, a BKV vezetése utasításba adta, hogy el kell bocsátani ötven buszsofőrt, hogy velük példát statuáljanak.
Ismert, hétfő óta jelentős fennakadások voltak a BKV-buszok közlekedésében, mivel kollektív szerződés híján a teljesen más szabályokat rögzítő munka törvénykönyve szerint működik a cég. Január elseje óta így nemcsak húsz percet töltenek a kijelölt buszok átvizsgálásával, a hibák kijavításával, hanem alaposan átnézik a járműveket, és a sofőrök a legkisebb hibára hivatkozva is visszaküldhetik azokat a garázsba. Bár a gyakorlat törvényes, a BKV „szuperkontrollcsoportokat” hozott létre a szabálykövető tiltakozás letörésére, amelynek eredményeként három dolgozót rúgtak ki azonnali hatállyal. A megfélemlítés ellenére tegnap sem indultak a normális rend szerint a BKV reggeli járatai, harminckét vonalon voltak késések és fennakadások. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elfogadhatatlannak és törvénytelen munkalassító sztrájknak nevezte a buszsofőrök akcióját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.