időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Különös egyensúly

Hírösszefoglaló
2010.01.20. 23:00

Csaknem 600 milliárd forint hitelt fizetett vissza a múlt év harmadik negyedévében a hazai vállalati szektor, amire az elmúlt húsz évben – amióta összehasonlító adatok rendelkezésre állnak – még nem volt példa – ez derül ki a pénzügyi számlák adataiból, amelyeket a héten hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A távirati iroda összefoglalója szerint a megtakarítási és hitelfelvételi tranzakciók eredőjeként tavaly július és szeptember között a negyedévi bruttó hazai termék (GDP) 3,4 százalékának megfelelő értékben nettó megtakarítók voltak a nem pénzügyi vállalkozások. Nettó 219 milliárd forint megtakarítás (hivatalos terminológiával finanszírozási képesség) jelent meg a vállalati szektor összesített pénzügyi számláin, s ezzel csaknem fedezte az államháztartás 246 milliárd forintos hiányát.
Rendes körülmények között a lakossági megtakarításoknak kellene egyensúlyt tartania a termelő vállalatok és a költségvetés finanszírozási igényével, a hiányzó öszszeget pedig külföldről kell kölcsönözni. A tavalyi harmadik negyedévben azonban a lakosság nettó megtakarításai a vállalati megtakarításoknak csak alig felével, 108 milliárd forinttal járultak hozzá a nemzetgazdaság finanszírozásához. Normál békeidőkben a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők, mert így finanszírozzák fejlesztési beruházásaikat és a rövid lejáratú forgóeszközhitelekkel a normális napi működésüket. Az is kiderült, hogy a pénzeszközöket a cégek úgy csoportosították át, hogy a 303 milliárdos betétkivonás és a nem részvény típusú értékpapírok 170 milliárdos eladásából felszabaduló pénzeszközeiket a hiteltörlesztés mellett 288 milliárd forint kereskedelmi hitel és szállítói előleg fizetésére használták fel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.