Nem kellene lopni

2010. 01. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lánczi András politológus azt mondja, talán nem kellene annyit lopni ebben az országban, és akkor jobban állnánk.
A nagy gondolatok olykor végtelenül egyszerűek. Semmelweisből úgy lett az anyák megmentője, hogy azt javasolta orvos kollégáinak, mossanak kezet, mielőtt – a boncteremből jövet – hozzáérnek a gyermeket váró kismamához. Egyetemet nevezett el róla a hálás utókor. A francia Pasteur felforralta a nyers tejet, mire a kórokozók azonnal elpusztultak benne. Pasteur emlékét a pasztőrözött tej őrzi.
Lánczi politológus szerint nem kellene lopni, máris elindulhatnánk felfelé. Egyszerűen csak rá kell csapni Humánpolitikai Eleonóra kezére, amikor kiutal magának százmilliót közpénzből, máris felépülhetne egy községi általános iskola. (Időközben rácsaptak a kezére, most a kaptárban üldögél meghökkenve.) Nem kell ahhoz nagy hókuszpókusz, hogy javuljanak a gazdasági mutatók.
Apropó, vetik közbe ilyenkor, de hol van annyi börtön (Eleonóránk esetében leánynevelő intézet), ahol elférne ennyi tolvaj, címeres zsivány?
Nyugi, sugallja Lánczi, ha tényleg hűvösre kerülnének ezek a haramiák, egy idő után megszűnne idehaza a lopás, kiürülnének a cellák. (Kis átalakítással gabonatároló vagy összeszerelő-műhely lehetne valamennyiből…) Szent László speciel levágatta a tolvajok kezét. Neki bejött. Játszadozzunk el Lánczi láncos gondolatával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.