időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Rattanból készítettek csonthelyettesítőt

Hírösszefoglaló
2010.01.21. 23:00

Meglepő módon sikerült mesterséges csontot létrehozniuk az olaszországi Faenza városában az Istec kutatóintézet munkatársainak: az implantátum fából készül – adta hírül a BBC. A tudósok egy rattanfélét találtak alkalmasnak az eljáráshoz. Pontosan nem mondták meg, melyiket, sok lehetőség van, mert rendszertanilag a rattan (Calameae törzs) körülbelül hatszáz pálmafaj összefoglaló neve. Az emberi és állati csontok közös tulajdonsága a szilárdság mellett a porózus szerkezet, az apró nyílásokon keresztülhatolnak az idegszálak, a testnedvek. A tudósok választása azért esett a rattanra, mert a csonthoz hasonlóan erős és szintén lyukacsos szerkezetű.
A műcsont előállításához kidolgozott eljárás a fa feldarabolásával, majd kemencében melegítésével kezdődik. A kutatók ezután szenet és kalciumot adnak hozzá. Az anyag innen egy másik kemencébe kerül, ahol további hevítés és foszfátadalék vár rá. Tíz nap elteltével a rattan csontszerű matériává alakul, amelyet sikeresen kipróbáltak a kutatók juhokban. Olyannyira, hogy bizonyos idő elteltével alig lehet megkülönböztetni az eredetit és a műcsontot a röntgenfelvételeken.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.