időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Röviden

MTI
2010.01.25. 23:00

Magyar nyelvű híreket közöl a SITA
Pozsony. Megindult a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség magyar nyelvű hírszolgáltatása. Pavel Urban főszerkesztő bejelentése szerint a kezdeti szakaszban napi 15-20 hírről lesz szó, amelyek az elsősorban magyarok lakta szlovákiai régiók társadalmi-politikai, gazdasági, kulturális és sporteseményeit tálalják. (MTI)

Elutasított jelöltek Brüsszelben

Brüsszel. Pótmeghallgatásra utasították Neelie Kroes holland EU-biztos-jelöltet: a digitális tárca vezetésére kiszemelt liberális politikust nem találták elég felkészültnek meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában. Kiállt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Rumjana Zseleva bolgár biztosjelölt mellett az EP elnökének küldött levelében. Az EP-képviselők azért kérték Barroso állásfoglalását, mert Zseleva szerintük nem adott meggyőző válaszokat EP-bizottsági meghallgatásán főként saját pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban. (MTI)

Fasiszta jelképek miatt tiltakoznak
Brüsszel. Az Európai Parlament több katalán tagja hivatalos panasszal élt az Európai Parlamentnél, amiért január 14-én a parlament épületének folyosóin a spanyol fasizmus jelképeit állították ki. A spanyol alkotmány díszkötetét nyitották ki azon az oldalon, amelyet János Károly király írt alá 1978-ban. Az oldalon nagyméretű fasiszta címer szerepel, rajta „a Franco-diktatúra valamennyi hivatalos szimbóluma”, azaz azon jelképek, amelyeket a falangista párt vezetett be az Una Grande y Libre (Nagy és szabad – azaz egy és oszthatatlan Spanyolország) jelmondattal együtt. (L. I.)

Moszkva ratifikálta a jegyzőkönyvet

Moszkva. Az orosz parlament alsóháza, az állami duma tegnap – az Európa Tanácsban képviselt országok közül utolsóként – ratifikálta az Európai Emberi Jogi Konvencióhoz csatolt, az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkáját megreformáló, úgynevezett 14. jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv a strasbourgi székhelyű bíróság munkájával foglalkozik, s lehetővé teszi a testület számára az operatívabb eljárást. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.