időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tervezett józanodás

Stier Gábor
2010.01.25. 23:00

Újabb kampányt indított a túlzott alkoholfogyasztás ellen Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. A stratégia a nemzetet fenyegető veszélynek minősíti az iszákosságot, s többek között magasabb jövedéki adóval akarja elérni, hogy 10 év alatt több mint felével csökkenjen az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

Fárasztó ünnep. Nem érzi magát kipihenve a tíznapos új évi ünnepek után az oroszok nagy része. A Novije Izvesztyija című lap felmérése szerint a megkérdezettek fele a céltalanul áthenyélt, átevett, átivott, áttévézett, hoszszúra nyúlt téli szünet után fáradtan, elcsigázottan állt ismét munkába. Közülük sokan inkább nyáron pihennének két hetet. Ezzel szemben 30 százalék – főként azok, akik a késői lefekvés után nehezen vették fel ismét a ritmust – rövidnek tartja a téli pihenőt. Teljes mértékben elégedett az év eleji leállással az a 19 százalék, amely főként külföldön töltötte ezeket a napokat. (MN)


Jó évszázada, a cári időkben az egy főre jutó évi 0,83 literrel Oroszország még messze nem volt listavezető az alkoholfogyasztásban. A kilencvenes évek elején ez a mutató 5,4 liter volt, s ma már évi 18 liter tiszta szesznek megfelelő szeszes ital jut egy főre, amellyel Oroszország áll a világon az első helyen az alkoholizmusban. A diagnosztizált alkoholisták száma meghaladja a kétmilliót, de többen vannak azok, akik szintén alkoholisták, csak még nem diagnosztizálták függőségüket. Évente 30 ezer orosz hal meg alkoholmérgezésben, és az alkohol az egyik leggyakoribb halálok. A túlzott alkoholfogyasztás az oka számos demográfiai és szociális probléma hatvanas évek közepe óta észlelt halmozódásának is.
Olyan kérdésről van szó, amely mára már az orosz fejlődést, nagyhatalmi ambíciókat komolyan veszélyeztető problémává nőtte ki magát. Ezért Dmitrij Medvegyev elnök még a nyáron kongatta meg a vészharangot, indítva el ezzel 1914, 1958, 1972 és 1985 után az újabb alkoholellenes kampányt. Azóta háromszorosára emelték a sör jövedéki adóját, korlátozzák a sör utcai árusítását, meghatározták a vodka árának minimumát. A cél, hogy 2020-ra 55 százalékkal csökkenjen az egy főre jutó alkoholfogyasztás.
Az első lépcsőben az északi típusú italozási szokásokon változtatnának, s a vodka uralmát törnék meg, a kisebb alkoholtartalmú italok felé terelve az embereket, így két év alatt 15 százalékkal csökkenne a fogyasztás. A keményebb, az illegális piac megszüntetését célzó intézkedések az ezt követő hét évben jönnének, viszszaszorítanák a rejtett reklámokat, s erőteljesen propagálnák az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.