Állami milliók az NBH volt főnökének

Mintegy tizenötmillió forintnyi állami megbízást kapott az elmúlt két évben Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának a cége a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Eközben egy ugyancsak Galambos által vezetett cég engedélyeket kért és kapott a hatóságtól, de a volt titkosszolgálati vezető szerint ebben nincs semmi összeférhetetlenség.

Munkatársunktól
2010. 02. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méregdrága titokvédelmi képzéseket tarthat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatójának, Galambos Lajosnak a cége a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál – tudta meg az Origo internetes portál. A Reliable Kft. nevű tanácsadó céggel tavaly májusban kötöttek egy évre szóló szerződést. Ennek értelmében Galambos vállalkozásának havi kétszer nyolc órában kell a hatóság rendelkezésére állnia havi nettó 300 ezer forintért, egy kétszer két napos oktatásért pedig nettó 4,3 millió forinthoz juthat a volt titkosszolgálati főnök cége. Ráadásul az Origo azt is kiderítette, hogy a megbízást maga Galambos Lajos kezdeményezte a közlekedési hatóságnál.

*

A közlekedési hatóság üzleti titokra hivatkozva nem válaszolt arra a kérdésre, miért volt szükség külső céget megbízni titokvédelmi feladatokkal. Nem ez volt Galambosék első megbízatása. 2008 augusztusában egy nettó hatmillió forintos, öt hónapra szóló szerződést kötött a Reliable Kft.-vel a Nemzeti Közlekedési Hatóság, hogy átvizsgálja és átdolgozza a hatóság titokvédelmi tevékenységét.
Miközben az NBH volt főigazgatójának cége tanácsokat adott az állami hatóságnak, aközben Galambos Lajos az Első Magyar Földi Kiszolgáló (EMFK) Zrt. vezérigazgatója is volt 2007 decembere és tavaly július között. Az ügy pikantériája, hogy az EMFK előbb 2008 áprilisában, majd 2009 júniusában is kapott engedélyeket különböző magyarországi repülőtereken földi kiszolgálásra. Szerinte azonban ez egyáltalán nem aggályos, és azt állította, hogy nem lobbizott az engedélyekért. Ehhez képest a közlekedési hatóságnál elismerték, maga Galambos járt el az EMFK-nak kiadott engedélyek ügyében.
Ismert, Galambos Lajos 2008–2009-ben a többmilliárdos csempészési ügybe keveredett Egymásért alapítvány kuratóriumi tagja volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.