Fenyeget az üdülési alapítvány

Bodacz Balázs
2010. 02. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke, Karácsony Mihály (aki a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként is ténykedik – a szerk.) szerint lapunk üzleti titkot sértett, amikor szombaton hírül adta: az alapítvány az idén marketingcélokra 1,4 milliárd forintot szán a kormányhű ATV-nek és a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Zolcer János családi érdekeltségének, az Info 24 TV-nek. Bár a Magyar Nemzet csupán annyit írt, az alapítvány kuratóriuma december közepén tárgyalt, és egyetértőleg szavazott a Karácsony Mihály nevével fémjelzett előterjesztésről, azt lapunk nem tudta, hogy az arcpirítóan magas összegről szóló javaslat szerződés formájában is testet öltött-e. Erre nézvést váratlan segítséget kaptunk Karácsonytól, aki közleményben jelentette ki: az alapítvány „televíziókkal kötött szerződései üzleti titkot képeznek, így azokat nem lehet nyilvánosságra hozni”.
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki az üdülési csekkeket; ezeket a munkáltatók jelentős közteherkedvezménnyel, béren kívüli juttatásként adhatják dolgozóiknak, az alapítvány pedig a rászorulók közt oszthatja ki pályázati úton. Mint megírtuk, az említett médiumoknak nyújtandó alapítványi pénzből 14 ezer rászorulónak lehetett volna adni fejenként százezer forintnyi üdülési hozzájárulást. Noha szerkesztőségünk nem hozott nyilvánosságra semmilyen szerződést – mint említettük, a Karácsony-féle közleményig azt sem tudtuk, van-e ilyen anyag –, az alapítvány elnöke azt is kijelentette: „a Magyar Nemzet birtokába illegálisan került dokumentum üzleti titkot képez, amelynek jogosulatlan megszerzése, felhasználása vagy nyilvánosságra hozatala bűntett, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a büntető törvénykönyv 300. paragrafusa alapján”.
A lapunknak nyilatkozó jogi szakértő szerint ha valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, de a javakat nem a meghatározott cél szerint használja fel, azzal kapcsolatban felmerülhet akár a hűtlen kezelés gyanúja is. Ha a cselekmény különösen jelentős vagyoni hátrányt okoz, akkor a büntető törvénykönyv 319. paragrafusa szerinti büntetési tétel öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.