Földre bukott Bábolna polgármestere

Érvénytelenítette a bábolnai önkormányzat által kötött földhasználati szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., s ezért az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte.

Dénes Zoltán
2010. 02. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavette Bábolnától a 85 hektáros területre vonatkozó vagyonkezelői jogot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A területet az önkormányzat megkérdőjelezhető körülmények között kívánta tavaly hasznosítani.
Ez azt jelenti, hogy a Horváth Klára szocialista országgyűlési képviselő által vezetett bábolnai önkormányzat eljárása miatt a város ekkora területtel lett szegényebb. A Magyar Nemzet tavaly november 13-án hozta nyilvánosságra, hogy Bábolna polgármester asszonya, Horváth Klára tudtával az önkormányzat „együttműködési megállapodást” kötött az IKR Zrt.-vel. Ebben arról állapodtak meg a helyi társasággal, hogy az állam tulajdonában lévő nyolcvanöt hektárnyi termőföldet is magába foglaló, körülbelül 150 hektárnyi termőföldet a következő három évben a helyi vállalkozás művelheti.
Megkeresésünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője arról számolt be, hogy az önkormányzat tavaly október 13-án kereste meg a vagyonkezelőt, jelezve, hogy a vagyonkezelésébe adott ingatlanokat haszonbérbe kívánja adni. Ehhez képest a város képviselő-testülete már 2009. szeptember végén kiírta a szóban forgó pályázatot. Egy november kilencedikén postára adott levelében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem járulnak hozzá a termőföldnek a város által tervezett módon történő hasznosításához. Tehát az történt, hogy miközben ehhez nem kapták meg a tulajdonos hozzájárulását, megkötötték a szerződést, mégpedig azzal a társasággal, amely a legkevesebb összeget ajánlotta a területért. Az ügyben időközben hűtlen kezelés gyanújával ügyészségi feljelentés is született Horváth Klára szocialista országgyűlési képvise-lővel szemben.
Bábolna polgármestere a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva az esetet tegnap akként magyarázta, hogy a vagyonkezelő azért érvénytelenítette a bábolnai önkormányzattal kötött 85 hektáros földhasználati szerződést, mert 2006 februárja óta nem vezették rá az ingatlan tulajdoni lapjára a földhasználati jogot. Hozzátette: hivatali mulasztásnak tartja a történteket.
Horváth Klára közleményében állítja, hogy Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója – aki cikkünk megjelenése után ügyészségi feljelentést tett – „egy még le nem zárult, folyamatban lévő ügybe avatkozott bele teljesen feleslegesen”. Szerinte az önkormányzatnál minden lépés jogszerűen történt eddig is, és ezután is így lesz. Hozzátette: a vádakkal kapcsolatban feljelentést tett Budaival szemben, és személyiségi jogi pert indított ellene. Budai Gyula korábban már jelezte, az ügyészségi vizsgálat megindulása egyértelművé teszi, hogy Horváth Klára szocialista országgyűlési képviselőnek nem vele, hanem a vádhatósággal van vitája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.