időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Bírságban gondolkodó közterület-felügyelők

Bákonyi Ádám
2010.03.11. 23:00

Bár a Fővárosi Közterület-felügyelet korábban tagadta lapunk értesülését, hogy lényegében „büntetéstermelő” munkára presszionálja kollégáit, a lapunk birtokába került dokumentum megerősíti információinkat. A szervezet egyik szolgálatvezető-helyettesét nemrégiben írásbeli figyelmeztetésben részesítették, mert „nyolcórás szolgálata hetedik órájában csekélyke intézkedései, egy darab tízezer forintos távolléti helyszíni bírság, egy feljelentés, öt ellenőrzés” mellett adminisztrációs tevékenység miatt szolgálati helyére vonult be, amit tizenöt perc alatt befejezett.
A közterület-felügyelők lapunknak korábban arra panaszkodtak: nem hivatalos, ám régóta működő követelmény, hogy naponta legalább tíz „pénzes intézkedést” kell hozniuk. Ezt a vezetés számon tartja, és ez nagyban befolyásolja a jutalmakat is. Ez a kényszer azonban éppen az olyan szakmai, a lakosságot igazán érintő munkától veszi el az időt és az energiát, mint az engedély nélküli szemétlerakás, a közterület-foglalás, az árusítás, a graffitisek elleni fellépés.
Az egyik felügyelő a helyzet ellentmondásosságát egy konkrét esettel is alátámasztotta. Mint mondta, egyik kollégája egy körözött személyt tartóztatott fel, akit be is kísért a rendőrségre, ahol azonban szinte az egész napját kénytelen volt eltölteni. Munkahelyén mégis azt kérték számon rajta: miért nem teljesítette „a napi normát”.
Lapunk tavaly nyáron számolt be arról, hogy a szervezet egy vezetői értekezlet után a lehető legtöbb kerékbilincs feltételére és az ezzel járó pluszbírság behajtására utasította munkatársait. A felügyelet akkor a várakozási övezetekben közlekedő gépjárművek ellenőrzésével, a lakosság pihenésének szolgálatával magyarázta az utasítást. Megkeresésünkre a szervezetnél nem reagáltak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.