Ha minden jól megy, most már napokon belül tényleg lehúzza a redőnyt a globális felmelegedés legbrutálisabb tele, ideje hát, hogy megalapítsuk a Fokhagyma Felszabadítási Frontot. Az FFF legfontosabb feladatának tekinti, hogy megszilárdítsa a fokhagymába vetett bizalmat és új távlatokat nyisson. Tudjuk, hogy a kutya mellett a fokhagyma az ember legjobb barátja, de az utóbbi időkben tagadhatatlanul tapasztalható némi zűrzavar e csodálatos növény körül. A globalizáció áldásainak köszönhetően a fokhagyma jelentős része a Kínai Népköztársaságból érkezik hazánkba, nyilván kizárólag a történelmi gyökerek miatt, tekintve, hogy eredendően Kelet-Ázsiából származik. Amennyiben viszont ennek oka nem a historizáló hajlam látványos felerősödése, akkor ez egyszerűen vérlázító és ráadásul még kiegészül azzal a bicskanyitogató felismeréssel, hogy miközben a Ceaucescut megszégyenítő falurombolás szemtanúi lehetünk nap nap után, ezt az azonosíthatatlan tárgyat Makón forgalmazzák. Mindez természetesen tökéletesen beleillik az összképbe, már alig várom, hogy megkóstoljam a méltán híres kínai bort is, ha nincs ott szőlő, az sem baj, majd megoldják valahogy. A fokhagyma egyébként a legrégebbi termesztett gyógynövények közé tartozik. Az ókori Egyiptomban gondosan kimért porciókat kaptak a piramisokat építő munkások, hogy jobban bírják a strapát, a görög világból részletes leírást kapunk róla Hippokratésztől, Pliniustól és Dioszkuridésztől. A világos középkorban kibontakozó kolostori orvoslásban is alkalmazták, hozzátéve, hogy nyersen az igazi. A fokhagyma legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav. Ebből az egyébként szagtalan anyagból keletkezik a gerezd felvágásakor az allicin, ez felelős a fokhagyma tipikus illatáért, valamint régi nevéért, a büdös rózsáért. Cserébe a kis kellemetlenségért a növény a következő tulajdonságaival tűnik ki a csendes többségből: antibakteriális és rákellenes hatású, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, megakadályozza a vírusok és a penész szaporodását, feloldja a torokváladékot, zsírt éget, elpusztítja a belekben a káros baktériumokat. A tibetiek a tizenharmadik század óta készítenek belőle tinktúrát, egy kis pepecseléssel magunk is pompás krémet állíthatunk elő és ha a napi fejadagot leöblítjük két deciliter garantált minőségű rizlinggel, nem nagyon kell azon tökölődni, hogy most oltassunk, vagy ne oltassunk. A fokhagyma-chili-olívaolaj szentháromság az alapja minden idők legegyszerűbb és legpompásabb fogásának, amikor is az első és a második összetevőt röviden megfuttatjuk a harmadikban, majd belekeverjük az al dentére főzött tésztát és azonnal, forrón feladjuk. Ez esetben paradicsom és parmezán használata megengedett, ám ez már szinte rokokóba hajló barokkos túlzás. Ha meg valakit zavar az utóhatás, rágcsáljon rá kávészemet, szegfűszeget, petrezselymet vagy mentalevelet, oszt jó napot.

16 ezer pornográf videót és képet készített gyerekekről egy balatonfüredi pedofil