időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Célkeresztben a cápák

Hírösszefoglaló
2010.03.13. 23:00

Tiltott összejátszás gyanúja miatt vizsgálatot indított a washingtoni igazságügyi minisztérium az euró gyengülésére spekuláló fedezeti alapok, köztük Soros György cége ellen – írta tegnap a The Wall Street Journal (WSJ). Korábban a német pénzügyi felügyelet, majd az Európai Unió is jelezte, hogy vizsgálatot kezd, mivel olyan információk láttak napvilágot, miszerint egyes alapkezelők, az euró gyengülésével játszva, dollármilliókkal jelentek meg a pénzpiacon. A New York-i üzleti lap tegnapi cikke szerint az amerikai igazságügyi minisztérium levélben kért fel több fedezeti alapot, köztük az amerikai–magyar üzletember Soros Fund Management LLC nevű társaságát, hogy küldjék be az euróval kapcsolatos piaci műveletek dokumentációját és az ezzel kapcsolatos elektronikus leveleket.
Az MTI emlékeztet arra, hogy a levél február 26-án kelt, éppen azon a napon, amikor a WSJ egy szűk körű vacsoráról számolt be. Ezen vezető fedezeti alapok képviselői vettek részt, és arra jutottak, hogy paritás alakulhat ki a dollár és az euró között, vagyis előfordulhat, hogy 1 dollár 1 eurót ér – írta a WSJ, amely szerint a találkozó idején az euró gyengülésére spekuláló nagyszabású műveletek indultak a piacon. Az euró a tavaly decemberi 1,51 dolláros árfolyamról mostanáig 1,36 dollárig gyengült.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.