Feljelentést tesz a pécsi polgármester

Bóka Máté Ciprián
2010. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tesz a 2,5 milliárd forintból felhúzott, vásárközpontnak szánt, de jelenleg az év nagy részében üresen álló pécsi Expo Center körüli ügyek miatt Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere. A városvezető a beruházás körülményeit feltáró vizsgálóbizottság által elkészített jelentés után folyamadott jogi lépéshez.
A polgármester bejelentette: vesztegetés, a számvitel rendjének megsértése, csalás, hűtlen, illetve hanyag kezelés bűntettének elkövetése miatt tesz feljelentést ismeretlen tettesek ellen.
A kómában fekvő volt szocialista polgármester, Toller László nevéhez köthető Expo Centert 2006-ban adták át az építkezés sorozatos botrányai után. A kivitelezést például annak ellenére kezdték el, hogy a pécsi közgyűlés tagjai erről nem döntöttek. Sőt, a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. (Pécs Holding Zrt. elődje) által a beruházásra létrehozott projektcégnek, a Pécs Rendezvényszervező Kht.-nak megalapítása is azért történhetett meg, mert így nem kellett közbeszerzést kiírni a munkálatokra. A konstrukció miatt viszont nem tudtak pályázni, ezért hitelből húzták fel a létesítményt. Ennek törlesztése évi négyszázmillió forint terhet ró a Pécs Holdingra.
Páva kiemelte: a bizottság jelentéséből kiderül, történtek szabálytalanságok. Bízik abban, hogy a nyomozó hatóság körültekintően vizsgálja meg az ügyet, s megnevezi a felelősöket. Azokat, akik milliárdos veszteséget okoztak a városnak. A bizottság MDF-es elnöke, Füredi Péter üdvözölte Páva bejelentését. Úgy látja, ezt 2006-ban, az akkori polgármesternek, Tasnádi Péternek vagy a Pécs Holding Zrt. előző vezetőjének is meg kellett volna tennie. Akkor nem kellene azon aggódni, hogy egyes cselekmények büntethetősége elévült-e, vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.