Hagyó a mentelmi joga mögé bújik

Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettese felfüggesztette párttagságát, és lemondott a XII. kerületi elnöki posztról, miután a Magyar Nemzetben szombaton megjelent Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott igazgatójának interjúja. Az MSZP-elnökség ugyanakkor továbbra sem hívja vissza Hagyót, így mentelmi joga az új Országgyűlés megalakulásáig védheti a BKV-botrányba keveredett politikust. Balogh védője, Bárándy György szerint Hagyóból előbb-utóbb gyanúsított lesz, mert rengeteg komoly adat van arra nézve, hogy követett el bűncselekményt.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botránykrónika
2009. július 23.: a Magyar Nemzet megírta: hiába fizettek ki csaknem százmillió forintot végkielégítésként Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV személyzeti vezetőjét a cég tovább foglalkoztatta havi bruttó négymilliós átlagbérért.
Július 29.: a Fidesz bejelentette, a legfőbb ügyészhez fordulnak a végkielégítési ügy miatt.
Augusztus 9.: a BRFK nyomozást indított hűtlen kezelés megalapozott gyanújával.
Augusztus 18.: Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettest elérte a BKV-botrány: Kocsis István vezérigazgató rendes felmondással megszüntette Horváth Évának, Hagyó kommunikációs főtanácsadójának a BKV-nál 2007 óta élő munkaszerződését. Ez alapján, teljesítés nélkül, több mint 23 millió forintot kapott. A Fidesz itt is feljelentést tett.
Augusztus 31.: Hagyó Miklós visszaadta a főpolgármesternek azt a tőle kapott hatáskört, amellyel a BKV szakmai felügyeletét látta el.
Szeptember 3.: Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes feladata lett a BKV felügyelete.
Szeptember 30.: Kocsis István bemutatta a BKV-s végkielégítésekről szóló belső jelentést. Eszerint 48 személy esetében több mint 800 milliós kárt okoztak a társaságnak.
Október 13.: tizenöt év együttműködése után az MSZP vezetése úgy döntött, felmondja az SZDSZ-szel kötött fővárosi koalíciós megállapodást, és a párt két főpolgármester-helyettesét visszahívja a posztjáról.
November. 26.: megalakulhat a fővárosi BKV-vizsgálóbizottság – döntött a Fővárosi Közgyűlés.
December 4.: a rendőrség őrizetbe vette Sziebert Györgyöt, a BKV jogi igazgatóját, miután tetten érték 11,8 millió forint kenőpénz átvételekor. Őrizetbe vették Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetőjét is. Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, csalás és hűtlen kezelés gyanújával mindketten előzetes letartóztatásban vannak.
December 15.: elérheti a nyomozás a fővárosi önkormányzatot – közölte a BRFK. A végkielégítések miatt csaknem 800 főt vizsgálnak csalás gyanújával. A tanácsadói szerződések és a vesztegetés ügyében hűtlen kezelés miatt 144 szerződést és 70 céget vizsgálnak.
2010 január 7.: a rendőrség őrizetbe vette Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával.
Január 8.: a rendőrök őrizetbe vették Horváth Évát, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.
Január 11.: hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Bolla Tibort, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettesét.
Január 26.: Antal Attila, a BKV egykori vezérigazgatója ellen hűtlen kezelés a gyanú, házi őrizetben van.
Február 3.: Demszky Gáborig értek a nyomozás szálai: főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt őrizetbe vette a BRFK felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával. Ugyanaz a gyanú az SZDSZ-es Tóthfalusi György, a BKV igazgatóságának egykori elnökével szemben. Őrizetbe vették Regőczi Miklóst, a BKV volt vezérigazgató-helyettesét is, ellene hűtlen kezelés megalapozott gyanúja vetődött fel. Volt beosztottját, Zelenák Tibor főosztályvezetőt bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.
Február 5.: őrizetbe vették Fuzik Zsoltot, a BKV volt informatikai igazgatóját, aki ellen decemberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.
Március 4.: Hagyó Miklós közeli munkatársát, Lelovics Ottót felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.


Hagyó Miklós azért függesztette fel MSZP-tagságát, mert nem akarta megnehezíteni a szocialisták választási kampányát a BKV-ügyek körül kirobbant botránya miatt – legalábbis ezt mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője tegnap. Egy nappal korábban Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke még arról beszélt, hogy a felfüggesztésről akkor lehet dönteni, ha minél hamarabb kiderül az igazság. – Aki bűnös, nem fogjuk védeni, ha valaki bűnös, annak nem lesz helye a szocialista pártban – fogalmazott Lendvai. Nyakó szerint Hagyó döntésének a Magyar Nemzetben szombaton megjelent Balogh-interjú volt az oka, amely után tehernek érezte magát a kialakult helyzet miatt. Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott igazgatója lapunknak beszámolt arról, hogyan működött a BKV-nál a politikai irányítás: állítása szerint rajta keresztül csaknem hetvenmillió forint jutott Hagyó Miklóshoz olyan BKV közeli cégektől, amelyek nem tiszta körülmények között jutottak szerződésekhez a közlekedési cégnél. Balogh azóta tudja, hogy 15 millió forint fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer abban adta át az összeget Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatójának szobájában a szocialista politikusnak, de állítása szerint jutott a visszaosztott pénzből a szakszervezeteknek is. A BKV volt megbízott igazgatója arról is beszámolt lapunknak, hogy nemcsak Hagyótól, hanem annak sajtósától, Horváth Évától, MSZP közeli „tartótisztjétől”, Hatvani Szabó Jánostól és az SZDSZ-es Tóthfalusi Györgytől, a BKV igazgatóságának volt elnökétől is kapott utasításokat. Balogh Zsolt a Hír TV tegnap esti, Kontraszt című műsorában is megszólalt, és több más mellett elmondta: Hagyóig tudta követni a pénzek sorsát, de nem zárta ki, hogy párthoz vagy pártokhoz is juthatott belőle. Azt azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy milyen bizonyítékai vannak az ügyben. Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója – ugyancsak a Hír TV-nek nyilatkozva – azt mondta: nem emlékszik a Balogh által említett konkrét ügyekre, szerinte ezekkel Balogh Zsoltnak kell elszámolnia.
Az MSZP elnöksége továbbra sem hívja vissza Hagyó Miklóst, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga az új Országgyűlés megalakulásáig védheti a BKV-botrányba keveredett politikust. Tóth Zoltán választási szakértő az m1 Híradójában elmondta, elvileg van lehetőség egy rendkívüli parlamenti ülés összehívására, ahol dönthetnének a mentelmi jog felfüggesztéséről. – Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában – magyarázta Nyakó István. Szerinte a vádhatóság forgatókönyvét a Magyar Nemzet írja, és „nem buta ember” védi Baloghot – utalt Bárándy György ügyvédre –, aki „jó helyre adta le a tanúvallomást, és biztos megkapja érte a jutalmát.” Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke egyenesen méltatta Hagyót, aki szerinte ismét felelős döntést hozott párttagságának felfüggesztésével. – Továbbra is bízunk igazában – csatlakozott Burány az MSZP-s szóvivőhöz.
Bárándy György, Balogh ügyvédje a TV2-nek azt mondta, Hagyóból előbb-utóbb gyanúsított lesz, mert rengeteg komoly adat van arra nézve, hogy elkövetett bűncselekményt.
Hagyó szombaton közleményben tudatta, hogy a BKV volt megbízott vezérigazgatója vele kapcsolatban tett minden rágalmazó kijelentése valótlan, és ezért Balogh Zsolttal, illetve mindenkivel szemben, akik a szerinte hamis állításokat megismétli, jogai megóvásáért megteszi a szükséges törvényes lépéseket. Hozzátette, tiszta lelkiismerettel áll bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé. Szerinte a munkáját mindig a képviselői esküjéhez híven végezte, és személyét érintően annyi valós tényt tartalmaz az interjú, hogy szereti a párizsit, és nem pontos.
– Amiről Balogh Zsolt beszámolt, már több, mint a Zuschlag Jánost és más szocialista politikusokat érintő korrupciós ügyek, ugyanis a BKV volt megbízott vezérigazgatója egy olyan pénzbeszedő gépezetről beszélt, amely nehezen hihetővé teszi azt, hogy az MSZP vezérkara bármilyen szempontból is ártatlan lenne – reagált Navracsics Tibor a lapunk szombati számában megjelent interjúra. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kizártnak tartja, hogy Hagyó ügyei nem tűntek fel az MSZP országos elnökségének. Úgy vélte, Hagyó azért maradhatott parlamenti képviselő, mert a szocialisták jól tudták: ebben az ülésszakban az Országgyűlésnek már nincs lehetősége arra, hogy felfüggessze mentelmi jogát. – Az MSZP képtelen megújulni olyan elnökséggel, amely folyamatosan mentegetőzik, és bagatellizálja a korrupciós ügyeket – mondta Navracsics, aki pártja nevében felszólította az MSZP-elnökség tagjait, adják vissza mandátumukat a kongresszusnak, és így kérjenek újat.
– Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen bűnszervezet van körülöttem – mondta az eset kapcsán lapunknak John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. Kiemelte, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mi az igazság az ügyben, mi igaz és mi hamis a Balogh által elmondottakból. De ha igaz, az rendkívül súlyos dolgot jelent. John hozzátette, sem ő, sem frakciótársai, és meggyőződése szerint a város vezetésében részt vevő egyetlen SZDSZ-es sem tudott arról, hogy ilyen ügyek folynak a háttérben. Ettől függetlenül elismerte, az eset árnyéka az általa képviselt pártra is rávetül, amely azzal jár majd, hogy a választók az SZDSZ-t is büntetni fogják.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddig is és ezután is a hatályos büntető eljárásjog szabályai szerint folytatja a nyomozást a BKV-val összefüggésben – reagált a BRFK, amely – a BKV-hoz hasonlóan – nem kívánta kommentálni a Balogh Zsolttal készült interjúban elhangzottakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.