Hagyó nem készül külföldre?

Szavai szerint nem készül hosszabb időre külföldre utazni Hagyó Miklós, a személyét érintő korrupciógyanúval kapcsolatban, Budapesten szeretné tisztázni magát. Eközben Demszky Gábor főpolgármester úgy fogalmazott: egy sértett ember üres vádaskodása volt az a számára elküldött 2006-os revizori levél, amely szerint a BKV-nál „lopnak, csalnak, sikkasztanak”

Szilágyi Richárd
2010. 03. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gyanú. Hűtlen, illetve hanyag kezelés megalapozott gyanúja vetődhet fel ismét a csepeli szennyvíztisztító uniós támogatással, 200 milliárd forintból készülő beruházásánál – közölte lapunkkal Wertán Zsolt (Fidesz– KDNP). Az ellenzéki önkormányzati képviselő a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén Tiba Zsolt főjegyzőtől tudakolja, hogy ki adott arra a városházán utasítást, hogy a főváros és a kivitelező között zajló ötmilliárd forintos perben perköltségként befizessenek több mint 17 millió forint közpénzt. A kétnapos közgyűlés tegnapi ülésén letette esküjét az MSZP-s Élő Norbert, aki Hagyó Miklós mandátumát vette át a közgyűlésben. A képviselők egyhangúlag úgy határoztak, hogy Demszky Gábor levélben kérje Bajnai Gordon miniszterelnököt, módosítsák úgy a környezetvédelmi törvényt, hogy a helyi határértékeket, a zajszintet a kerületi önkormányzatok határozhassák meg a jövőben. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén jóváhagyta azt is, hogy az I. kerületi Szarvas téri közparkba helyezzék el a Hortobágyra kitelepítettek emlékművét.


Tevékenységével, a vagyonával és az ingatlanvásárlásával kapcsolatban is áll a vizsgálatok elé Hagyó Miklós – erről maga a korrupciógyanúba keveredett politikus nyilatkozott az MTI-nek. A politikus kifejtette, hogy a hírekkel ellentétben nem készül külföldre, és Budapesten fogja tisztázni magát. A volt főpolgármester-helyettes elmondta, hogy szereti a várost, az országot, és itt szeretne élni.
A sajtóban ugyanis felmerült, a múlt héten azzal, hogy több budai ingatlanját is kisgyermekének ajándékozta haszonélvezeti jog megtartása mellett, a szökését készíti elő. A híradások szerint Dél-Afrikába menekülhet egy esetleges ellene indított büntetőeljárás elől, vagy pedig Dél-Amerikába (a két térség országaival nincsen kiadatási egyezménye Magyarországnak), ahová, úgy tudjuk, az öccse már el is utazott.
Hagyó ezzel összefüggésben kifejtette, az ajándékozást semmi sem korlátozza, az ingatlanszerzést pedig hiteles közokiratokkal tudja igazolni. A szocialista párttagságát a múlt hét végén felfüggesztő politikus hozzátette, hogy a XII. kerületi három ingatlanjából kettőt ajándékozott a lányának: egy száz négyzetméter körüli társasházi lakást és az ahhoz tartozó telekhányadot, amelyen parkoló van. Elmondta még, hogy továbbra is a nevén van a harmadik hegyvidéki ingatlan, egy 240 négyzetméteres társasházi lakás, amit 2007 júniusában vett.
– Ezt sem értékesíteni, sem elajándékozni nem kívánom, hiszen itt lakom – mondta a képviselő.
Hagyó Miklós egyébként pár nappal azelőtt adta át ingatlanjait lányának, hogy a Magyar Nemzet közölte Balogh Zsolt volt BKV-vezér interjúját, amelyben azt állította, hogy rajta keresztül hetvenmillió forint kenőpénzt kapott az akkor még aktív MSZP-s politikus. Hagyó szerint ez valótlan állítás, ettől függetlenül lemondott minden párttisztségéről, bár a mentelmi jogot jelentő képviselőségről nem.
A politikus ingatlanjait érintő ügyletekről sem Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés szocialista tagja, sem Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztos nem kívánt nyilatkozni. Élő Norbert, aki a közgyűlésben megkapta Hagyó helyét – és aki szintén a XII. kerületben politizál –, közölte: az ingatlanátruházást magánügynek tartja, annak időpontját azonban nem kívánta minősíteni.
A főpolgármester szerint mivel Hagyó már nem tagja a testületnek, így ő nem törne pálcát felette. Szerinte a közvéleménynek kell eldöntenie, helyesen cselekedett-e az MSZP-s volt főpolgármester-helyettes, miután a Hvg.hu tudósítása szerint március 5-én – tehát a lapunkban megjelent, Hagyóra nézve terhelő információkat tartalmazó Balogh-interjú előtt egy nappal – a lánya nevére íratta két értékes budai ingatlanját. – Ő már nincs itt – indokolta véleményét Demszky Gábor.
Szintén a HVG Online számolt be tegnap arról, hogy a BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben tájékoztatta Demszkyt arról, hogy a cégnél „lopnak, csalnak, sikkasztanak”. – Ez egy külön történet – mondta a Magyar Nemzetnek az SZDSZ-es politikus, miután a hét végén megdöbbenését fejezte ki Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója által elmondottakkal kapcsolatban. Szerinte a 2006-os vádakat nem lehet összevetni azzal, amiben most büntetőügy zajlik, ráadásul, ahogy Demszky fogalmazott, „az egy személyében sértett revizor vádaskodása volt”, amit emlékei szerint kivizsgáltak a Városházán. Ezzel szemben az online hírportál úgy tudja, a Főpolgármesteri Hivatal azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat. Ezt Demszky is megerősítette lapunknak, de más részletre nem emlékezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.