Ismét milliós „segély” a Hócipőnek

Ismét felkarolta a Hócipőt a szocialista pártalapítvány. A Gyurcsány Ferenc kuratóriumi elnöksége alatt működő Táncsics Alapítvány hárommilliót ítélt oda a lapnak, míg az ugyancsak balliberális kötődésű 168 Óra internetes változatának ötmilliót.

2010. 03. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatást kap a pártalapítványtól a Tanus Kft. is, amelynek ötmilliót fizetnek, a szocialisták politikai elemző háttérintézményeként működő Generáció 2020 Egyesületnek pedig négymilliót, a Pallas Páholynak nyolcmilliót, a Zuschlag-féle Fiatal Baloldal helyett életre hívott Societasnak 8,5 milliót, a Lukács György Alapítványnak ötmilliót, az MSZP-választmány stratégiai bizottságának elnöke, Haris Éva által vezetett Klubhálózat Alapítványnak pedig 16 milliót utalnak.
A támogatott szervezetek egy része visszatérő vendég a Táncsics Alapítvány pénzcsapjainál. A Klubhálózat tavaly 36 millió, a Generáció 2020 Egyesület 15 millió, a 168 Óra Online kiadója kilencmillió forint támogatást kapott. Kiemelendő a Farkasházy Tivadar tulajdonában lévő, felesége által főszerkesztett Hócipő, amely tavaly, még Lamperth Mónika kuratóriumi elnöklete alatt ötmillióhoz jutott. Lamperth munkaügyi miniszterként is jelentős összegekhez segítette hozzá a Heti hetesből is ismert Farkasházy balliberális vicclapját: a tárca „a 100. nőnap alkalmából” egy „emlékező cikkért” hárommilliót utalt át. A munkaügyi tárcához tartozó Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ötmilliót fizetett egy, a távmunkát népszerűsítő cikksorozatért. Mindez azért keltett megdöbbenést, mert a kormány közeli lap eladási mutatói nem ismertek, hiszen a Hócipő nem auditáltatja magát. A minisztérium azóta sem indokolta a döntést.
Más minisztériumok is segédkeztek a Hócipő életben tartásában. Az akkor még Szilvásy György vezette titkosszolgálatok „megkedveltetésére” 2008-ban exkluzív cikksorozatot rendeltek a Hócipőtől négymillióért. A lapot 2007-ben és 2006-ban ötmillió, 2004-ben hétmillióval támogatta az oktatási tárca. Az önkormányzati tárca is kötött reklámszerződéseket a lappal: 2003 és 2006 között 12,3 millióért.
A kormányzati támogatást Farkasházy Tivadar írásaival hálálja meg. Januárban például Retkes Attila SZDSZ-elnöknek üzent a címlapon: „Tűnj el, te szerencsétlen!” Másrészt nevét adja a szocialisták kampányához. Az egri MSZP-s képviselőjelölt, Nagy Imre kampánykiadványában egy olyan fotó látható, amelyen a humorista és Esterházy Péter író is szerepel. Esterházy az eset után tiltakozott a fénykép kampánycélú felhasználása ellen, Farkasházy viszont nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.