Két tiszt szabadlábon védekezhet

Munkatársunktól
2010. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntették tegnap a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) történt maffia-bűncselekmény két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A Hír Televízió információi szerint O. János, a szaktárca megszüntetett védelemgazdasági főosztályának volt vezetője, valamint a több mint egymillió forint kenőpénzt elfogadó B. Zsolt százados szabadlábon védekezhet. A vesztegetési ügyben rajtuk kívül L. István Attila dandártábornok és két ezredes, V. Sándor és L. Szilárd gyanúsított. Utóbbi tiszt a HM tulajdonában lévő hadiipari cég, a HM Currus Zrt. volt vezérigazgatója, és egykor a HM Térképészeti Kft. gazdasági igazgatója volt. A gyanú szerint a tisztek a honvédségi beszerzéseknél pénzt kértek a szerződő cégektől, majd az így szerzett milliókon osztoztak. A HM elismerte, hogy az ügyben érintett cég a HM Térképészeti Nonprofit Kft. A botránysorozat nyitányaként befolyással való üzérkedés gyanújával letartóztatták Szabó Jánost, a ZMNE rektorát. A tárca ezután kényszerűen elismerte, hogy egy súlyos korrupciós ügyben minisztériumi vezetőket tartóztatott le a Budapesti Katonai Ügyészség. A vesztegetési botrány miatt a Fidesz–KDNP lemondásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert. Felszólítottak arra is, ne hozzanak döntést személyi kinevezésekről, szervezeti változásokról, mert azokat egy új, polgári kormányzat különös gonddal fogja kivizsgálni. Március 9-én, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén hallgathatják meg Szekeres Imrét a tárcánál történt vesztegetési ügyekkel kapcsolatban – közölte a testület fideszes elnöke, Lázár János.

Kósa nem érti. Hogyan indíthatja az MSZP parlamenti képviselőjelöltként azt a Juhász Ferencet, aki politikai értelemben felelős a HM-ben történt visszaélésekért? – kérdezte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tegnap Tiszavasváriban Karakó László, Fidesz által támogatott képviselő-jelölt fórumán. Kósa emlékeztetett, 2006-ban, Juhász minisztersége idején szervezték ki az ellátási feladatokat a HM-ből. Sőt a debreceni laktanyában az őrző-védő szolgálatot is egy külső cég adja. Kósa szerint a szocialista kormány felelőssége, hogy soha nem látott korrupció harapózott el. (D. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.