Kis csapat, Kiss-esély

2010. 03. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gyúró és két edző mellett mindössze három atléta teszi ki a dohai fedett pályás világbajnokságra ma útra kelő magyar küldöttséget, de a csekély létszámnál a várakozásaink nagyobbak lehetnek. Mert igaz ugyan, hogy női súlylökésben Márton Anitától az elcsépelt kifejezéssel élve csak tisztes helytállást remélhetünk, viszont a férfiak hasonló számában Kürthy Lajos döntőbe is juthat, férfi 60 méter gáton pedig Kiss Dánielt nem alaptalanul oda is várjuk. A tavalyi torinói tető alatti Eb-n ötödikként zárt Kürthy februárban egyéni csúcsként 20,23 méterre hajította a golyóbist, ami világszinten sem rossz eredmény, Kiss 7,56 másodperces ideje pedig egyenesen kiváló, idén csak heten teljesítették nála gyorsabban a távot. Az Ikarus gátasa már a tavalyi berlini szabadtéri világbajnokságon is csak egy paraszthajszállal maradt le a fináléról, január 31-én Koblenzben 7,57-tel Bakos György negyedszázados országos csúcsát adta át a múltnak, majd február 13-án az új rekordból is lecsippentett még egy századmásodpercet.
– Kiss Dani világszínvonalon teljesített az idén, óriásit fejlődött, stabilan hozta az eredményeket, ez alapján ott a helye a döntőben – mondja Dornbach Ildikó szakmai igazgató, de a nemzetközi szövetség (IAAF) honlapján sem gondolják ezt másképpen, a számra vonatkozó esélylatolgatásnál az illusztris nevek között Kiss Dánielére is rábukkanhatunk.
A címvédő Liu Hsziangnak a dohai vb lesz az első igazán komoly megméretése azután, hogy a pekingi olimpián a házigazdák nemzeti idoljaként lesántikált a pályáról, kővé dermesztve a Madárfészek-stadion 90 ezer szurkolóját. Az Achilles-műtétje után már régen felépült, szabadtéren tavaly versenyzett is, de messze volt az egykori csúcsformájától. Február végén Sanghajban 60 gáton csupán 8,05 mp-et ér el, de ennyire ezért nem lassú a kínai, az egyik gátnál nagyot hibázott. Az olimpiai bajnok kubai Dayron Robles idén 7,44 mp-nél jár, miként a cseh Petr Svoboda is, ám a világranglista élén az amerikai Terrence Trammell áll 7,41-gyel. A nemzetközi szövetség szerint még egy amerikaira, David Oliverre (7,49), a francia Ladji Doucoure-re (7,58), az orosz Jevgenyij Boriszovra (7,53), a bahamai Shamar Sandsre (7,54) és a „magyar csúcstartó Daniel Kissre (7,56)” kell figyelni; és a magunk részéről ezt is tesszük.

Nevezési csúcs. Az IAAF nyilvánosságra hozott statisztikája március 12. és 14. között részvételi rekordot prognosztizál Dohában. A hónap első napján lezárt nevezések alapján a katari fővárosba 150 ország 1134 versenyzője és vezetője érkezik, a listákon egészen pontosan 374 férfi és 283 női atléta, valamint 477 kísérő neve szerepel. A dohai Aspire Dome falai között hárommal több ország versenyzői állhatnak rajthoz, mint az eddigi csúcsot jelentő, két évvel ezelőtti valenciai fedett pályás világbajnokságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.