időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Pert fontolgatnak a hazai gyógyfürdők

Thurzó Katalin
2010.03.14. 23:00

Szerényre szabták idei kínálatukat a tegnap megnyílt utazás- kiállítás résztvevői, mivel tízből hét honfitársunknak már tavaly sem futotta nyaralásra. A várakozások szerint idén is legfeljebb az akciós utak iránt lesz érdeklődés, miközben egyre több sebből vérzik a valaha húzóágazatként számon tartott magyarországi turizmus.

Meglepően optimistán tekint az idei évre a 2009-ben több száz milliárd forintos veszteséget elszenvedő turizmust felügyelő önkormányzati miniszter. Varga Zoltán a tavalyi 10 százalékos hiány után 2010-re már 3-4 százalékos növekedést jósol, ahogy arról az utazáskiállítás megnyitóján beszélt tegnap. Szavai szerint a válságban a magyar utazók ellensúlyozni tudták azt a veszteséget, ami az elmaradó külföldi turisták miatt érte a szállodákat. Némileg ellentmond ennek, hogy az életszínvonal általános csökkenése következtében manapság a magyarok csupán 30 százalékának jut pénze legalább egynapos belföldi utazásra. A szolgáltatók idén sem számítanak sokkal élénkebb vendégjárásra, miközben több kormányzati intézkedés is hátráltatja a vállalkozások talpon maradását. Így például az üdülési csekk megadóztatása, holott az utalványokkal már tavaly is a belföldi vendégek mintegy háromnegyede fizetett a szálláshelyeken.
Az utazási irodák többsége idén a túlélésre játszik és arra készül, hogy 2010-ben még kevesebb honfitársunknak lesz pénze hosszabb-rövidebb nyaralásra, pláne a legkevesebb százezer forintba kerülő külföldi utakra. Mivel a turizmusban is az olcsóság lett a legfőbb szempont, az irodák szokatlan kedvezményekkel, 10-25 százalékos akciókkal igyekeznek biztosítani fennmaradásukat. Nyáron várhatóan a rövidebb ideig tartó, olcsó utak lesznek a népszerűek, amelyek valamelyik közeli nyaralóhelyre szólnak. Így például Horvátország, Tunézia, Törökország továbbra is keresett úti célok lehetnek, ahová 120-150 ezer forintért már elérhető egy egyhetes, repülős út.
Súlyos gondokkal küzdenek a magyarországi gyógyfürdők is. A Magyar Fürdőszövetség tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai napig rendezetlen a gyógyfürdőkezelések társadalombiztosítási támogatása körül kialakult helyzet. Németh István elnök szerint az egészségügyi tárca mulasztásos törvénysértéseket követ el, hiszen még mindig nem léptette életbe azokat a támogatási összegeket, amelyeket még 2008 decemberében ígértek meg a tárcánál. Úgy tudjuk, a szövetség hamarosan jogi lépéseket tesz a gyógyszolgáltatásokhoz jogosan járó állami támogatások kifizetése érdekében.

Székelyföldi stand. Első alkalommal vesz részt önálló, a Székelyföldet népszerűsítő standdal a Hungexpo turisztikai vásáron a romániai Hargita, Kovászna és Maros megye. A standnál a három megye képviselői mellett idegenforgalmi szakemberek, utazási irodák, panziók, szállodák képviselői várják az érdeklődőket. A székelyföldiek kiállítóhelye a Romániát népszerűsítő stand közvetlen közelében van. Kerekes Gábor, a Román Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője lapunknak elmondta: együttműködés van a kiállítók között. Néhány székelyföldi turisztikai cég mindkét helyen népszerűsíti magát. (P. I.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.