Sikkasztottak a gyanú szerint a határőrök

Csibra Tibor
2010. 03. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikkasztással és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt határőrtiszteket; az öt terhelt korábban az azóta megszűnt Szombathelyi Határőr-igazgatóság állományában szolgált. A társaság által okozott kár eléri a 18 millió forintot – tájékoztatta lapunkat Bartha László, az NNI szóvivője. Az ügyben 2008 májusában érkezett névtelen feljelentés a körmendi rendőrkapitányságra, hogy a szombathelyi parancsnokság felszámolásakor különböző bűncselekmények történtek a vagyontárgyak értékesítésénél. Lapunk úgy tudja, a testületé volt korábban egy teljesen felszerelt nyaraló Döröskén; az egyébként nagy értékű ingatlan 1,8 millió forintért cserélt gazdát. A határőrség számlájára vásárolt irodabútorok ugyanakkor egy környékbeli temetkezési vállalat tulajdonába kerültek, holott azokat papíron továbbra is a testület értékeiként szerepeltették.
Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség kezdett vizsgálatot hivatali visszaélés bűntette miatt, majd az arra kijelölt Vas megyei vádhatóság elfogultságot jelentett be. Az eljárásba ezért bekapcsolódott a Tatabányai Nyomozó Ügyészség és a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség is, majd visszakerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Az országos rendőrfőkapitány a történtek után az NNI-t jelölte ki a vizsgálatra. Az egykori szombathelyi határőrparancsnokot, Csáfordi Józsefet és társait az NNI a fenti bűncselekményekkel gyanúsította meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.