Kaszab: letöltendő börtönbüntetés

Csaknem négyéves börtönbüntetést szabott ki a bíróság tegnap Kaszab Csabára, Kőbánya volt MSZP-s alpolgármesterére, amiért 2000-ben 17 millió forintnyi kenőpénzt vett át X. kerületi társasházak felújításáért.

2010. 04. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte tegnap a Fővárosi Bíróság Kaszab Csabát, Kőbánya volt MSZP-s alpolgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. Emellett a 17 millió forintnyi kenőpénz visszafizetésére is kötelezték az egykori szocialista vezetőt, aki egyébként ügyvédjével együtt meg sem jelent a tegnapi ítélethirdetésen. A másik vádlott, H. Levente, aki a vesztegetés idején a kőbányai vagyonkezelő csoportvezetője volt, két év tíz hónap börtönt kapott, három esztendőre eltiltották a közügyektől, továbbá vissza kell fizetnie 3,25 millió forintot. A két vádlottat terheli az összesen mintegy 600 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetése is. Kaszabot és bűntársát feltételesen sem bocsáthatják szabadlábra.
A bíróság kimondta: 2000-ben a kőbányai vagyonkezelő – akkori igazgatósági tagjának, Kaszab Csabának a közbenjárására – úgy kötött nagy értékű szerződéseket X. kerületi társasházak felújítására, hogy a kivitelezőcég vagy el sem végezte a munkákat, vagy azokat jelentősen túlszámlázta. A sokmilliós „nyereség” felét Kaszabnak kellett visszaosztaniuk, tíz százalékot pedig H. Levente kapott, aki a vagyonkezelőnél – Kaszab utasítására – lepapírozta a fiktív szerződéseket. Kaszab Csaba összesen 17 millió forintnyi kenőpénzt kapott a kivitelező céget vezető Kálmán Ferenctől.
*
A visszaélésekre csupán évekkel később derült fény a vagyonkezelőnél végzett belső vizsgálatkor. Ezután Kálmán Ferenc visszafizette a vagyonkezelőnek a jogtalanul felvett 40 millió forintot, és feljelentést tett Kaszab ellen vesztegetés gyanújával. Ebben rámutatott: a túlszámlázások és a fiktív számlázások után hatmillió forintot adott át személyesen, „mcdonald’sos zacskóban” Kaszabnak, átutalással pedig további 11-12 milliót.
Kőbánya volt MSZP-s alpolgármesterét 2008-ban jogerősen két év letöltendő börtönre, négy év közügyektől eltiltásra, illetve több mint négymillió forintos pénzbüntetésre ítélték. Azonban a volt szocialista politikus egyetlen napot sem töltött rács mögött, mivel a Legfelsőbb Bíróság egy eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet. Így tavaly novemberben újraindult az eljárás. A volt alpolgármester az új eljárásban már nem tett vallomást, sőt ügyvédje azt indítványozta, hogy korábbi beismerését rekesszék ki a bizonyítékok közül. A bíróság ezt nem tette meg.
A Fővárosi Bíróság rámutatott: a korrupció a legveszélyesebb társadalmi jelenségek közé tartozik, amelyek büntetési tételei egyre emelkednek. Mivel Kaszab Csaba a bűncselekményt még 2000-ben követte el, ezért az akkor hatályos törvények szerint csak kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatott, miközben ma ugyanezért már öttől tizenöt évig terjedő büntetésre számíthatna. H. Levente ügyvédje, Hegedűs László az ítélethirdetés után úgy nyilatkozott: védencének balszerencséje volt, hogy egy politikussal együtt került a vádlottak padjára. Mint fogalmazott: az ítéletet eltúlzottnak tartja, hiszen tíz évvel ezelőtti ügyről van szó, ezért felmentésért, illetve enyhítésért fellebbez. Az ügyvéd úgy vélte: az elhatalmasodó korrupció miatt a bíróság példát akart statuálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.