Vádemelés a jogosítványügyben

Vádat emeltek a lapunk által feltárt, magyarországi jogosítványügyként emlegetett nemzetközi csalássorozat egyik sepsiszentgyörgyi gyanúsítottja ellen Kovászna megyében. A botrány kitörése óta az idegen nyelvű jelentkezők vizsgájáról készült és ellenőrzött hangfelvételek egyelőre nem utalnak újabb csalásra.

2010. 04. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés miatt a Kovászna megyei törvényszék elé áll a magyarországi jogosítványüzlet egyik gyanúsítottja Romániában. A korrupcióellenes ügyészség Brassó megyei kirendeltségének tájékoztatása szerint a 27 éves, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Craciun Gábor János korábban nyolc személytől vett át fejenként kétezer eurót, és cserében vállalta, hogy – jogtalanul – közbenjár a magyarországi jogosítvány megszerzése érdekében. A sepsiszentgyörgyi fiatalember később bevallotta, hogy egy budapesti autósiskola Csaba nevű oktatója működött volna közre a vezetéshez feljogosító okiratok megszerzésében. Az ügyfelek három hónapos felkészítésen vettek volna részt, a KRESZ-vizsgán pedig tolmács segítette volna őket a helyes válaszok megadásában. A vádlott bevallotta azt is, hogy budapesti összekötője kijárta volna a jogosítványhoz elengedhetetlen tartózkodási engedélyek beszerzését is. Craciunt február közepén Brassónál vette őrizetbe a román rendőrség, amikor öt ügyfelével együtt egy mikrobusszal elindult Magyarországra. Lapértesülések szerint lebukása után Craciun maga kérte, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba.
Miként megírtuk, hazánkba szervezetten érkeztek iskolázatlan, többnyire cigány férfiak, hogy 2000–3500 euróért járművezetői engedélyt vásároljanak maguknak. A román hatóságok februárban leplezték le a nemzetközi bűnbandát, miután két nyomozó beépült a társaságba, és velük együtt Magyarországra utazott. A román ügyészség értesülései szerint a csalásban nemcsak tolmácsok, hanem magyarországi közalkalmazottak is segítettek nekik. Megvesztegetés és befolyással üzérkedés miatt a kolozsvári korrupcióellenes ügyészség huszonhat ember ellen nyomoz. Korábban a román hatóságok Hargita és Kovászna megyében is eljárást indítottak olyan gépjárművezetők ellen, akik hamis magyar jogosítványt mutattak fel, illetve vélhetőleg korrupció útján jutottak az engedélyhez.
A lapunk által kirobbantott botrány hatására a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nemrégiben úgy döntött, hogy jegyzőkönyv gyanánt hangfelvételt készít az idegen nyelvű jelentkezők vizsgájáról. Karancsi Zoltán osztályvezető a Magyar Nemzetnek elmondta, munkatársai ellenőrizték a felvételeket, s eddig nem találtak visszaélésre utaló nyomokat. Beszámolója szerint az elmúlt időszakban általában véve csökkent a vizsgára jelentkezők száma, aminek oka feltehetőleg a válság és a januárban megemelt vizsgadíj.
A Nemzeti Nyomozó Iroda türelmünket kérve csupán annyit közölt, hogy a szükséges lépéseket megtette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.