Az ország legjobb pálinkája

B E R B E N C E

Varga Klára
2010. 05. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brill Pálinkaház célja – Krezl Edit tulajdonos így mondta a Dionysos Borházban rendezett sajtókóstolón –, hogy bemutassák a szekszárdi borvidék ízeit a pálinka nyelvén. Ez az igyekezet olyan jól sikerült, hogy idén, a XVIII. Magyar országos pálinka- és nemzetközi gyümölcspárlatverseny Gyulán 2009-es évjáratú Irsai Olivér szőlőpálinkájuk Magyarország legjobb pálinkája lett. Merlot-törkölypálinkájuk is a championok között zárta az idei versenyt; de hoztak el Gyuláról aranyérmet cabernet sauvignon és cabernet franc törkölypálinkával is.
A kis családi vállalkozás Harcon, Szekszárdtól 12 kilométerre, húsz éve működik. A Brill az idei Destillatán is felhívta magára a figyelmet: többek közt spárgapárlatukkal aranyérmet nyertek Grazban. Úgy tervezték, két év alatt elkopik ez a tétel is a raktárból, de néhány hónap alatt szétkapkodták az éttermek a készletet, bizonyítva, hogy érdemes étel plusz pálinka konstrukcióban gondolkodni. A Dionysos Borházban Magyarország legjobb pálinkája, vagyis a Brill negyvenfokos Irsai Olivér szőlőpálinkája kerül először a tulipános poharakba. Könnyed pálinka, citrusos, fehér virágos, mégis kissé fanyar illatkategória. A muskotályosság, ami az édes zamattal egy a gyümölcsben, a borban már elválik az alapíztől, s különálló vonás lesz, a pálinkában pedig megint egészen más: egy hang a többszólamú ízkórusban. Igen szép, hangulatokban gazdag, mégis könnyed, fiatalos és simulékony: üdvözlőitalnak is jó, salátákhoz, halhoz, fehér húsokhoz is illik. Citrusos desszertekhez is, sőt pezsgőt is lehet vele bolondítani, meg akár kávét is. Ezer és egy oka van annak tehát, hogy a muskotályos borok divatja mellett most pálinkában is az Irsai az egyik legdivatosabb tétel. A Brill új büszkesége szőlőpálinka, Paks mellől vették meg lábról a szőlőt, hogy akkor szüretelhessék, amikor optimális. Törköly az a 2004-es pörkölt kishordós cabernet franc is, amelyet szintén megkóstolunk, és amely felkerült a Michelin-csillagos magyar étterem, a Costes itallapjára. De nem ezért ízlik, hanem mert a barrique finoman keretezi azokat a karamellás-vajas ízeket, amelyeket például szederpálinkákban is nagyon kedvelek, s nem csap át leküzdhetetlen kesernyésségbe. A kóstolót 2007-es piros vilmoskörte zárja, melyben Petzold Attila sommelier szerint a körtehéj ízét lehet hosszan érezni. És tényleg. Nekem egy kicsit talán túl keserű is. Persze azért ez is csodaszép pálinka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.