Felszámolhatják az Egészségközpontot

Szilágyi Richárd
2010. 05. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés többek között a Fővárosi Egészségközpont Egészségügyi Szolgáltató Zrt. (Egészségközpont) esetleges végelszámolásának kérdése kerül terítékre. A Magyar Nemzet április 8-án írta meg, hogy Horváth Csaba (MSZP) volt főpolgármester-helyettes városházi tanácsadója a közelmúltig az Egészségközpont vezérigazgatói posztját is betöltötte. Budapest főjegyzőjétől akkor és azóta sem tudtuk meg, hogy a főtanácsadó foglalkoztatása jogszerű volt-e, de Horváth Csaba alaptalan politikai indíttatású vádaskodásnak minősítette főtanácsadójának foglalkoztatásáról beszámoló írásunkat. A Fővárosi Közgyűlés egyébként már január 28-án úgy döntött, hogy az Egészségközpontnál indított revizori vizsgálat befejezéséig felfüggeszti annak működését, és az intézmény 434 millió forintos alaptőkéjét is zárolja.
Szintén tárgyalják majd a képviselők több projekt szerződésmódosítását, így az Uzsoki utcai Kórház II. ütemével, a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójával és a csepeli gerincút kiépítése I. ütemével kapcsolatos módosításról is dönthetnek. A közgyűlés beszámolót hallgat meg a 2009. évi ellenőrzésekről és a Vagyonnyilatkozat-ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottság tevékenységéről is. Az Erzsébet téri Kulturális Központtal és Parkkal (ismertebb nevén a Gödörrel) kapcsolatos tulajdonosi döntéseket is meghozzák, illetve megválaszthatják a Budapest Szíve Projekt Irányító Bizottság új tagjait is.
Amint arról tegnap beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat mai ülésén tárgyalják a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-vel kötendő, idei évre szóló közszolgáltatási szerződés módosítását is, amelynek értelmében a köztisztasági és közútkezelési feladatokra saját költségvetésének terhére az eredeti tervekhez képest összességében egymilliárd forinttal többet fizetne ki a főváros. Ezzel szinte egy időben Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje megkezdte az ősszel esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányát, amelynek fókuszában éppen a főváros köztisztaságának és közbiztonságának javítása áll.
Az MSZP fővárosi vezetése felhatalmazást kért a keddi budapesti párttanácstól, hogy szigoríthasson a Fővárosi Közgyűlésbe kerülő szocialista képviselők összeférhetetlenségi szabályain – erősítette meg Burány Sándor az MTI-nek tegnap. Elmondta: úgy alakítanák át a szabályozást, hogy a fővárosi képviselőknek – ha több tisztséget is betöltenek – választaniuk kelljen a közgyűlési munka, a polgármesteri vagy az alpolgármesteri pozíciók, illetve az országgyűlési képviselőség között. Az MSZP fővárosi elnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy „ma, amikor az MSZP-nek az építkezés a legfontosabb feladata, akkor a feladatokat szétosztani kell, nem pedig koncentrálni”. Az új szabályozás néhány héten belül elkészülhet, a fővárosi jelölteknek pedig várhatóan alá kell majd írniuk egy nyilatkozatot, amelyben elfogadják ezt a feltételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.