Jogi kiskapu válhat a pécsi betegek kárára

Eredménytelenné akarnak nyilvánítani a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése szerint egy daganatos betegek kezelésére hivatott műszerre – lineáris gyorsítóra – kiírt közbeszerzést. A klinikum szerint a súlyos betegek gyógyítása a tét.

Bóka Máté Ciprián
2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PTE egy regionális onkológiai hálózatot kíván kialakítani pályázati forrás elnyerésével, amelynek segítségével korszerűsítenék a gyógyításhoz szükséges eszközparkot, de a fejlesztésnek jelentős építési beruházási tartalma is van. Mindezek mellett a sugárkezelésben kulcsszerepet játszó lineáris gyorsító beszerzése is szükségessé vált. Erre külön közbeszerzést írt ki az egyetem, ám az nem volt zökkenőmentes.
Az egyetem műszertenderére két aspiráns jelentkezett: a későbbi nyertes, a Varian Medical Systems International AG–Fototronic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.–SG Eszközlízing Magyarország Kft. cégek által alkotott konzorcium, illetve a Medirex Zrt.–Ober Lízing Kft. által létrehozott tömörülés, amely végül vesztese lett az eljárásnak.
Az egyetem közlése szerint a vesztes fél jogorvoslattal élt. Kérte az eljárásból való kizárását, mondván, nem adott be egy dokumentumot arról, hogy nincs felszámolás alatt a konzorcium. E lépést arra alapozhatták, hogy ha formai okokra hivatkozva érvénytelenítik a pályázatukat, akkor csak egy érvényes ajánlat marad „versenyben”, így a tavaly életbe lépett szabályok szerint az eljárás eredménytelenné válhat.
A hercehurca hónapokkal elodázhatja az eszköz beszerzését. A jelenlegi műszer pedig gyakran meghibásodik, fennakadásokat okoz a betegellátásban. Legutóbb áprilisban volt leállás, mondta el Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója. Szerinte a közbeszerzési eljárás elhúzódása veszélyezteti a betegek ellátását és csökkenti, ellehetetleníti azok életesélyeit.
A PTE szerint a vesztes konzorcium ajánlata formai szempontból megfelelő volt. Mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság nem tiltotta meg a szerződés aláírását, az egyetem szerződött is a nyertessel, mondván, a törvény joghézagja az ellátást nem akadályozhatja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.