Vádemelés hamis jogosítvány miatt

Újabb huszonnégy embert állítanak bíróság elé Romániában a Magyarországon hamis iratokkal és csalással megszerzett vezetői engedélyek ügyében. Az ügylet lebonyolításában, annak különféle fázisaiban magyar állampolgárok is közreműködtek, az itthoni nyomozásról azonban továbbra is szemérmesen hallgat a Nemzeti Nyomozó Iroda.

2010. 05. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnégy ember ellen emelt vádat megvesztegetés, illetve befolyással üzérkedés miatt a napokban a kolozsvári korrupcióellenes ügyészség a magyarországi jogosítványügyként emlegetett nemzetközi csalás- és megvesztegetés-sorozat miatt – tudta meg lapunk. Romániában velük együtt már legalább harmincra nőtt azoknak a száma, akiket bíróság elé állítottak a hazánkban, hathatós magyar segédlettel elkövetett bűncselekmények miatt.
Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt években tömegesen és szervezetten érkeztek hazánkba Kolozs, Szilágy és Brassó megyei emberek – többségükben írástudatlan cigányok –, hogy itt több ezer euróért illegálisan jogosítványt vásároljanak maguknak. A jól működő üzletágat, amelyből becslések szerint több százan profitálhattak, két – a jogosítványra vágyók közé a titkosszolgálat segítségével beépült – romániai nyomozó leplezte le idén februárban. A rendőrök egy kisebb csoporttal érkeztek hazánkba, és társaikhoz hasonlóan alig néhány nap alatt jutottak magyar vezetői engedélyhez, 6400 eurót (körülbelül 1,7 millió forint) fizettek érte. A most vád alá helyezett, jól szervezett bűnbandák erre alkalmazott tagjai 2008-ban és 2009-ben Brassó, Kolozsvár és Nagyvárad környékéről hajtották fel azokat, akiknek iskolázatlanságuk miatt (Romániában nyolc osztály elvégzése minimum követelmény) nem volt esélyük jogosítványhoz jutni – tájékoztatta lapunkat Livia Saplacan, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szóvivője. Elmondta: bár a bandák az ország különböző területein ügyködtek, módszereik hasonlók voltak. A főkolomposok, a mások mellett előzetes letartóztatásban lévő Varga János és Budai Radu fejenként két-háromezer eurót kértek a „segítségért”, ily módon az említett időszakban több mint 37 ezer eurót (körülbelül 10,2 millió forint) szedtek be, amelyből nagyjából 15 ezerrel (több mint négymillió forint) magyarországi segítőik fáradozását hálálták meg.
A jogosítványra áhítozókat szervezett módon, gyakran kisbuszokkal – fejenként 200-250 euróért (körülbelül 55-68 ezer forint) – szállították hazánkba, itt magyar állampolgárok közreműködésével beszerzett hamis lakhatást és munkahelyet igazoló iratok várták őket. Az okmányokkal már hivatalosan szerepeltek az egyik magyar gépjárművezetői iskola tanulóinak névsorában. Az oktatáson – KRESZ, gyakorlati képzés, elsősegélynyújtó tanfolyam – azonban egyikük sem vett részt.
Az elméleti vizsgán – folytatta a DNA szóvivője – a szintén magyar állampolgárságú tolmács útmutatásai alapján válaszolták meg a KRESZ kérdéseit, a gyakorlati vizsgán pedig magyar gépkocsivezető-oktatók segítették őket. A DNA közleménye szerint a román hatóságok időközben elrendelték tizenkét vádlott javainak a zárolását, öt ember jelenleg is előzetes letartóztatásban van.
Mint ismert, a csalássorozat lapunk általi megszellőztetése után a Nemzeti Közlekedési Hatóság úgy döntött, hogy jegyzőkönyv gyanánt hangfelvételeket készít az idegen nyelvű jelentkezők vizsgájáról, korábbi tájékoztatásuk szerint ezek ellenőrzésekor csalásra utaló jeleket nem találtak.
A most bíróság elé állók ügyét a zilahi törvényszék tárgyalja. Alig néhány hónappal azután, hogy Romániában lebuktak a magyarországi jogosítvánnyal üzérkedők és vásárlóik, folyamatosan elkövetett csalás és befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat. Míg azonban a szomszédos ország hatóságai rendszeresen beszámolnak az eseményekről, addig a magyar fél, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) továbbra is elzárkózik a tájékoztatástól. A botrány kirobbanása óta sokadszor, tegnap újfent a türelmünket kérte és közölte: az NNI a szükséges intézkedéseket megtette és megteszi. Bővebb információt egyelőre nem áll módjukban adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.