Vallott, megfenyegették

Nincs takargatnivalóm semmilyen ügyben. Remélem, hogy csak tanúként és nem gyanúsítottként hallgatnak majd ki a rendőrök – nyilatkozta a Hír TV Célpont című műsorának Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója. Most csupán azért vállalta a nyilvánosságot, mert rendőrségi vallomásának kiszivárgása után őt és a családját is megfenyegették.

Szilágyi Richárd
2010. 05. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk egy hete számolt be arról, hogy Hagyó Miklós (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő előre kijelölte, hogy mely cégeknek kell megnyerniük az FKF közbeszerzéseit. Bielek a pénteki interjúban újra megerősítette, hogy politikai támogatás volt a nyertes cégek mögött. – Hagyó a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodát (HDL), míg Mesterházy a Polgár és Bebők Ügyvédi Irodát jelölte meg az irodaként, hogy ezen ügyvédek a jelentősebb ügyekben, beruházásokkal kapcsolatban dolgozzanak – vallotta korábban az FKF vezérigazgatója. Utóbbi iroda nem volt hajlandó nyilatkozni, míg az előbbi cég alapítója azt mondta, nem tud arról, hogy Hagyó korteskedett volna az iroda mellett. A HDL egyébként szinte az összes fővárosi tulajdonú cégnél megbízásokat kapott.
Az integrált forgalomirányító rendszer esetében Hagyó és Mesterházy úgy döntött, a Getronics és a Microelektronika cégeknek kell nyerniük a pályázaton. A Kóka János sógorának, Lepp Gyulának az érdekeltségi körébe tartozó holland hátterű Getronics ügyvezetője azt állította a Hír TV-nek: ők szabályosan indultak az FKF pályázatán. Rátkai Péter elmondása szerint sem Hagyót, sem Mesterházyt nem ismeri. Az FKF átvilágítására több mint 400 millió forint közpénzt költöttek el, mindhárom tendert a Cemi Kft. nyerte. Bielek vallomásában azt állította, hogy mindez Hagyó kérésére történt.
– Nem tudok arról, hogy valaki nyomást gyakorolt volna az FKF-re, egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy Hagyó Miklós nagyon elégedett volt a BKV-s eredményeinkkel és javasolta Bielek Péternek, beszéljen velünk, nézze meg, hogy mi mit tudunk javítani a cégnél – nyilatkozta Vadas László, a cég ügyvezető igazgatója.
Az ország legnagyobb hulladéklerakójának gázhasznosítása szintén milliárdos tender volt. Bielek szerint ez esetben Mesterházy mondta meg, kinek kell nyernie, és az FKF-vezér feltételezése szerint a műszaki tartalom és az ár közötti különbség a városházára juthatott vissza. Szűcs Imre, a Társ-Invest Kft. ügyvezetője azonban tagadja a vádat. Helyetteséről, Tölgyesi Balázsról Bielek korábban azt állította, hogy Hagyó embere volt. Tölgyesi a Hír TV-nek cáfolta ezt, és azt mondta, hogy éppen neki szúrt szemet a különbség. A rendőrség Bielek tanúvallomása után két hónappal rendelte el a nyomozást és hamarosan a kihallgatások is elkezdődhetnek. Azt viszont még nem tudni, hogy Hagyó Miklóst – mentelmi joga lejárta után – tanúként vagy gyanúsítottként hallgatják-e meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.