Vesztegetési botrány Itáliában

2010. 05. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikusok, magas rangú állami tisztviselők és vezető beosztású olasz rendőrök is szerepelnek megvesztegetett „ügyfelekként” azon a listán, amelyet a többek között korrupcióval meggyanúsított római vállalkozó, Diego Anemone tavaly, a vámhivatal által lefoglalt számítógépén találtak – adta hírül a Corriere della Sera. A háromszázhetven, más információk szerint jóval több mint négyszáz nevet tartalmazó összeállításban olvasható többek között a Claudio Scajola volt gazdasági és Pietro Lunardi volt infrastruktúra-miniszter, Guido Bertolaso, a polgári védelem vezetője, Mauro Masi, a Rai közszolgálati televízió főigazgatója és Marco Zanichelli, az olasz állami vasút elnökének a neve is. Az olasz lapokban nyilvánosságra hozott lista szereplői 2003 és 2008 között állítólag pénzért, szolgáltatásért vagy egyéb „figyelmességért” közbenjártak azért, hogy a nagyvállalkozó zsíros állami megrendelésekhez jusson, így szerzett megbízást például a tavalyi úszó-világbajnoksághoz kötődő munkákhoz.
A perugiai ügyészség vizsgálatot indított a botrányos ügyben, amely elérte az olasz politikai és gazdasági elitet. Diego Anemonét – aki éppen a napokban szabadult három hónapos előzetes letartóztatásából – korábban többször is összefüggésbe hozták korrupciós ügyekkel. Ezekben szerepelt a most megemlített polgári védelmi vezető, Giudo Bertolaso vagy az egy héttel ezelőtt lemondott gazdasági miniszter, Scajola is.
Anemone a listán felsorolta azokat a munkákat is, amelyeket a korrupció eredményeként a vállalkozó cégei a fontos állami intézményeknek helyet adó épületekben, több esetben kaszárnyákban végeztek. Az ügyészség most azt is szeretné kideríteni, hogy Anemone összesen mennyi pénzt fordított a megvesztegetésekre, az összeg állítólag a hárommillió eurót (816 millió forintot) is meghaladhatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.