Vizsgálat a lovicégnél

Belső vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Nemzeti Lóverseny Kft. ellen. Az eljárás során az állami lovicég tevékenységét, gazdálkodását és szerződéskötési gyakorlatát ellenőrzik. A lóversenytársaságnál a rendőrség is nyomoz hűtlen kezelés ügyében.

Dékány Lóránt
2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az állami tulajdonú Nemzeti Lóverseny Kft. ellen. Zichermann Zsolt, az MNV szóvivője lapunknak elmondta, az eljárás a lóversenycég gazdálkodására, tevékenységére és szerződéskötési gyakorlatára irányul. A vizsgálat egy, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatójához, illetve a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökéhez érkezett beadvány alapján indult el. A szóvivő megjegyezte, ez az általános gyakorlat, a belső vizsgálatokat legtöbbször bejelentések után kezdeményezik. Zichermann Zsolt hozzátette: várhatólag május közepén zárul majd le az eljárás, amit a vagyonkezelő ellenőrzési igazgatósága folytat le.
A vizsgálat kapcsán megkerestük Vajtó Lajost, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetőjét, aki azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy csak az eljárás lezárása után kíván tájékoztatást adni. A Nemzeti Lóverseny Kft. a napokban lapunkhoz eljuttatott levele szerint a cégnél történt esetleges hűtlen kezelési ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűncselekmény hiányában már lezárta a nyomozást. A BRFK-nál azonban érdeklődésünkre tévesnek minősítették ezt az információt, s egyben megerősítették, hogy tovább folynak a tanúkihallgatások a körülmények tisztázása érdekében. Az ügy kivizsgálását a XVII. kerületi rendőrkapitányság végzi, ahol a nyomozás során már számos szakértői véleményt beszereztek.
Hűtlen kezelés gyanúja a fővárosi lóversenypálya, vagyis a Kincsem Park bővítési munkálatai során merült fel, amelyre még 2006-ban írt ki pályázatot a Nemzeti Lóverseny Kft. A lapunkhoz került iratok szerint a győztes a budapesti Big-Best Bt. beadványa lett, amely nettó 8,65 millió forintért végezte volna el a feladatot. Az ügetőpálya bővítését a nyertes cégnek 2007. január 20-ig kellett volna befejeznie, ám öt nappal a határidő letelte előtt módosították a szerződést, mondván: változtak a tervek, így maga a munka is. Az új megállapodás szerint csaknem háromszorosára ugrottak a költségek, így a Big-Best Bt.-nek áfával együtt összesen 25,8 millió forintot utaltak ki. A vagyongazdálkodási tanács egyébként az idén csaknem egymilliárd forintot biztosított a Nemzeti Lóverseny Kft. működésére, miközben „szigorúbb biztosítékokat” kért a társaság vezetésétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.