időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

A népi hímzést is Kínában gyártják

Klementisz Réka
2010.06.23. 22:00

A nyári idegenforgalmi szezonban megnövekedett forgalommal számolhatnak a szuvenírboltok. Ám hiába kínálnak néhány értékes, kézzel készült népművészeti terméket, a turisták zömmel az olcsóbb ajándékokat vásárolják még akkor is, ha azoknak vajmi kevés közük van a magyar hagyományokhoz.

A Fővám téri Vásárcsarnok szuvenírboltjaiban az olcsóbb hímzett terítőket Kínában gyártják, de magyar népművészeti termékként árusítják. Nem ritka, hogy a kínai kereskedők egy népi iparművész kollekcióját felvásárolják, aki aztán rossz minőségben, másolatban látja viszont motívumait egy áruház polcán.
Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztályának vezetője szerint bár a Népművészeti Egyesületek Szövetsége több ezer tagot számlál, ahhoz mégsem elég erős, hogy megbirkózzon a polcokat elöntő folkbóvlival. A népművészetibolt-hálózat megszűnésével a hiteles helyek is eltűntek, ahol minőségi kézművestermékeket lehetett vásárolni, még a hagyományőrző fesztiválok közül is csak néhány mentes a gagyitól.

Bővebben a 15. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.