időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Az árvízkárosultakért zenélnek Zemplénben

Klementisz Réka
2010.06.27. 22:00

KOMOLY

Lassan levonul az ár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mégis más lesz ez a nyár, mint a többi. A Zempléni Fesztivál szervezői már tavaly is bemelegítő extra hétvégén engedtek betekintést a fesztiválszövetség minősítése szerint is kiváló művészeti fesztivál programjába, mától vasárnapig újra megteszik, jótékonysági céllal. A Tokaj–Sárospatak–Sátoraljaújhely tengelyen ezen a hétvégén az árvízkárosultakért szól a komolyzene; a szervezők az extra hétvége teljes jegyárbevételét a borsodi árvízkárok enyhítésére ajánlották fel.
Ma este nyolckor Jandó Jenő a Budafoki Dohnányi Zenekarral ad közös koncertet a tokai Paulay Ede Színházban, holnap este pedig a Rajkó Zenekar játszik a sárospataki vártemplomban. A koncerten a római Santa Maria in Trastevere Basilikaban 2010 márciusában adott repertoár hangzik majd el Brahms V. Magyar táncával, Liszt II. Magyar rapszódiájával, Bartók Román táncaival, Mozart Egy kis éji zenéjével, Bach Kettősversenyével és Kodály Kállai kettősével. A Rajkó Zenekar a pápa meghívására utazott tavasszal Rómába, a repertoárt kifejezetten neki szánva állították össze. Vasárnap reggel tízkor, az istentiszteleten Schumann és Liszt művei csendülnek fel a sárospataki református templomban, délután négytől pedig a Makám ad műsort Sátoraljaújhelyen a gyerekeknek.

Bartóktól Erkelig. A hét végén véget érő idei „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon az Európai Unió tagállamainak zenei kultúráját idézik meg a korszakalkotó magyar zeneszerző, népzenekutató művei mellett; a jubileumi fesztivál a multikulturális Európa keresztmetszetét kínálja. Ma este az antwerpeni Vlaamse Opera vendégjátékát, Elena Kats-Chernin Dühöngő életét lehet megnézni délután a Kamaraszínházban, este Richard Strauss Daphne című művének koncertszerű változata lesz műsoron. A címszerepet Rost Andrea énekli.
Holnap este a debreceni társulat előadásában mutatják be Erkel Ferenc Bánk bánjának eredeti változatát Vidnyánszky Attila rendezésében. Vasárnap az egyetem aulájában a milánói Scala kórusa ad koncertet. A zenei mustra esti záróhangversenyén a nagyszínházban fellép többek között Barbara Dobrzanska, Marco Stella és Giuseppe Giacomini. (M. S.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.