Gyorsan megalakulhat az új cseh kormány

Hivatalában fogadta tegnap Václav Klaus cseh államfő a parlamenti választásokon győztes polgári demokraták vezetőjét, hogy megvitassák a leendő cseh kormányalakítás körülményeit. Petr Necas szerint egy hónap alatt megkezdheti munkáját a kabinet.

Munkatársunktól
2010. 06. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő évi új költségvetés, a miniszteri tárcák elosztása, a korrupció elleni harc és a parlamenti bizottságok és taglétszámaiknak csökkentése. Nagyjából ezek a sürgető feladatok várnak az új, jobbközép cseh kormányra. A 200 fős parlamentben 118 mandátummal bíró három győztes párt – polgári demokraták (ODS), a TOP 09 és a Közügyek Pártja (VV) – vezetői, noha hivatalos nyilatkozatot még nem kötöttek, de sajtóinformációk szerint a TOP 09-ből Karel Schwarzenberg a külügyminiszter, Miroslav Kalousek a pénzügyminiszter, míg a VV-ből Radek John a belügyi tárcát vezetné. A cseh CTK hírügynökség arról tájékoztatott, a tárgyalások tegnap is folytak. Az ODS tájékoztatása szerint a koalíciós megállapodást legkésőbb július 7-én alá szeretnék írni partnereikkel.
Az új kabinetre nehéz feladatok várnak. A gyors kormányalakításra például a 2011. évi költségvetés kidolgozása miatt van szükség. A Mlada Fronta Dnes napilap szerint az egyik lehetséges kis koalíciós párt ráadásul nekimenne a cseh üzleti mamutoknak is. A VV több magánberuházást is állami cégeknek adna át, mert szerintük ezek az üzletek mintegy 65 milliárd koronás (728 milliárd forint) veszteséget okoznak Csehországnak. Változások állnak be a parlamenti bizottságokban is – közölte konkrétumok említése nélkül Petr Necas, a kormányfői poszt várományosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.