időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Izrael részben enyhítette a gázai blokádot

Balogh Roland
2010.06.27. 22:00

Részlegesen feloldotta tegnap a Gázai övezet blokádját az izraeli biztonsági kabinet. Ennek értelmében a zsidó állam az alapvető, az emberi léthez elengedhetetlenül szükséges termékeket beengedi az iszlamista Hamász 2007-es választási győzelme óta lezárt területre. Törökország közben jelezte, az enyhítés ellenére nem küldi vissza a május 31-én az izraeli erőkkel konfliktusba keveredett segélyflottáját, sőt leminősítené diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Élelmiszerek, játékok, papíráru, konyhai felszerelések, matracok és törülköző. Ezeket, az élhető körülményekhez is szükséges termékeket engedi be a Gázai övezetbe Izrael – közölte tegnap Rájed Fátú, a palesztin segélyszállítmányok vezető koordinátora. A bejutó szállítmányokat a megszokott szigorral vizsgálják át. Az izraeli biztonsági kabinet döntését a zsidó államra nehezedő egyre nagyobb nemzetközi nyomásra hozta meg – közölte több nemzetközi hírügynökség is. Az enyhítés ellenére azonban a vízi blokád továbbra is fennmarad, és építőanyagot sem lehet beszállítani a területre. Pedig számtalan elemző kiemelte, hogy a 2008. december végi, 2009. január eleji utolsó nagy izraeli offenzíva óta kifejezetten szükség lenne építőanyagra a lebombázott, statikailag megrogyott épületek felújítására, újjáépítésére. Az Európai Unió külügyi főképviselője tegnap üdvözölte az izraeli kormány döntését. Catherine Ashton ugyanakkor elmondta, az Európai Unió továbbra is szükségesnek tartja az átjárók mielőbbi megnyitását.
Törökország mindezek ellenére nem küldi vissza a megtámadott segélyflottáját, sőt leminősítené diplomáciai kapcsolatait Izraellel – közölték az amerikai AP hírügynökséggel névtelenséget kérő török kormányzati tisztségviselők. Információk szerint emellett Ankara felülvizsgálja a gazdasági és katonai együttműködéseit, illetve azok szükségességét a zsidó állammal, amennyiben Tel-Aviv nem kér hivatalosan is bocsánatot a május 31-i rajtaütésért, és nem kezdeményezi egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását. Török kormányzati forrást idézve az izraeli Yedioth Ahronoth napilap internetes kiadása azt közölte, hogy ankarai illetékesek egy konkrét menetrendet állítottak össze, és a diplomáciai kapcsolatok átértékelésére, a török–izraeli viszony újrafogalmazása egy hónapon belül megtörténhet.
Az izraeli miniszterelnöki hivatal blokádenyhítés-bejelentését követően a brit közszolgálati BBC azonnal éles hangon kritizálta a döntést a Facebook internetes közösségi portálon található profiljában. „Azt kérdeznénk, miért egy segélyflottillát ért katasztrofális támadás után kell csak enyhíteni a blokádon. Mi volt ezzel Izrael célja?” – írta facebookos bejegyzésében a BBC. A brit közszolgálati adó honlapján pedig külön blogbejegyzést indított, ahol – előzetes moderáció után – bárki elmondhatta véleményét az eseménnyel kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.