időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Káosz Kirgizisztánban

Hírösszefoglaló
2010.06.24. 22:00

Száztizenhétre emelkedett a halálos áldozatok, ezerötszázra a sebesültek, mintegy százezerre az Üzbegisztánba menekülők száma a dél-kirgizisztáni zavargások csütörtök esti kirobbanása óta. Folytatódott Os és Dzsalalábád városában a többségi kirgiz és a kisebbségben lévő üzbég lakosság tagjai közötti tűzharc. Az áldozatok többsége az üzbégek közül került ki, sokuknak a lakóházát felgyújtották, hírügynökségi jelentések szerint válogatás nélkül lövöldöznek rájuk a kirgizek. Az országrésznek egyre kisebb az élelmiszer- és ivóvíztartaléka, szüksége van gyógyszerre, egészségügyi felszerelésekre, ezért az átmeneti kormány segélyszállítmányokat küld oda.
Az üzbég hatóságok mindent megtesznek a Kirgizisztánból érkező több tízezernyi menekülő ideiglenes elhelyezése és ellátása érdekében. Iskolákban, üzemekben és más rendelkezésre álló épületekben helyezik el az otthonukból elmenekülteket. A menekültáradat többségét nők, gyermekek és idős emberek teszik ki, a fiatalabb férfiak otthon maradtak, hogy védelmezzék értékeiket.
Kirgizisztáni üzbégek mintegy tízfős csoportja petíciót adott át tegnap az orosz külügyminisztériumban. Az akció céljáról az üzbégek csak annyit mondtak: mindössze annyit akartak elérni, hogy észrevegyék őket, mert Oroszország semmiféle figyelmet nem fordít a kirgizisztáni eseményekre. Moszkva a hét végén több száz katonát küldött Kirgizisztánba, de kizárólag az ottani orosz katonai támaszpont biztosítására. Tegnap Moszkvában a helyzet megvitatására összeültek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tagállamai. A kirgizisztáni kormány közleményben cáfolta, hogy az Egyesült Államokhoz fordult volna segítségért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.