időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Leshatár

Munkatársunktól
2010.06.24. 22:00

Raymond Domenech nem vérbeli edző, csapatmunka pedig nincs – fogalmazta meg sarkos véleményét a francia válogatottról a világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane vasárnap este a Canal Plus tévécsatornának nyilatkozva. A korábbi kiváló középpályás hangsúlyozta: a játékosoknak több felelősséget kell vállalniuk, félre kell tenniük egójukat, hogy együtt jobb teljesítményre legyenek képesek. Náluk is lesújtóbb a véleménye a szövetségi kapitányról: „Domenech nem edző. Egyelőre annyit tett, hogy összerakott egy válogatottat, kiválogatta a játékosokat. Márpedig ennek a csapatnak egy adott pillanatban el kell kezdenie játszani. Ő a kapitány, ő határozza meg, mi történjen, amihez a pályán lévőknek kell valami pluszt hozzátenniük. Az uruguayiak ellen nem volt összjáték, ha valami elindult, az egyéni kezdeményezésből fakadt, mindenki egyedül akarta megoldani a dolgokat. Márpedig mindannyian tudjuk, hogy az ilyen mérkőzéséken a csapatmunka vezet eredményre.” Miért nem Zidane a kapitány?

A világ futballszurkolóinak közel 59 százaléka biztos benne, hogy sikeres lesz Dél-Afrikában a múlt pénteken indult labdarúgó-világbajnokság, ugyanakkor csupán 46 százalékuk gondolja úgy, hogy az országba érkezők biztonságban lesznek. Ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyet a Reuters hírügynökség felkérésére az Ipsos közvélemény- és piackutató csoport végzett 24 országban, az Egyesült Államoktól Indiáig, Magyarországot is ideértve május 12. és 21. között. Az embernek rögvest kedve lenne visszakérdezni: mit jelent az, hogy sikeres lesz a vb? Eladnak minden jegyet? Minden mérkőzés rendben lezajlik? Az időjárás kegyes lesz az eseményhez? Netán magas lesz a meccsenkénti gólátlag? Inkább maradjunk a konkrét, megválaszolható kérdéseknél. Amelyek között az is szerepelt, hogy a magukat valamilyen szinten futballszurkolónak nevezők tudják-e, hol rendezik az idei vb-t. Az eredmény meglepő: összességében a válaszadók 66 százaléka felelt helyesen, Magyarországon viszont csupán a 44 százalékuk, legtöbben Argentínában feleltek jól (96 százalék), legkevesebben pedig az Egyesült Államokban (31 százalék). Ebből azt a következtetést is levonhatnánk, túl határozatlan a futballszurkolói státus, mert aki komolyan szurkolónak vallja magát, az kineveti a biztost. A felmérésből kiderült az is, hogy a világ lakosságának kétharmada, 66 százaléka tekinthető valamilyen szinten futballszurkolónak, Magyarországon pedig 55 százaléka. Szenvedélyes szurkolónak 11 százalék vallotta magát a teljes felmérésben, Magyarországon ez az arány 5 százalék.

A sikeres világbajnoki bemutatkozás, a Nigéria elleni 1-0-s szombati győzelem után Diego Maradona szövetségi kapitányt dicséri Lionel Messi, az argentinok legnagyobb sztárja. „Mindig bízott bennem, még a nehéz időkben is. Olyan szövetségi kapitány, aki mindig a közelünkben van, és ha szükségünk van rá, azonnal segít. Minden pillanatban tudja, mi történhet. Ez óriási önbizalmat ad nekünk” – fogalmazott az aranylabdás támadó. Mert volna mást mondani. Maradona az egyetlen szakvezető a világon, aki még azt is büntetlenül megteheti, hogy kihagyja Messit.

Elképzelhető, hogy véget ért a dél-afrikai világbajnokság Ledley King, az angol válogatott védője számára. A Tottenham Hotspur csapatkapitánya lágyékhúzódás miatt várhatóan három hét pihenőre kényszerül. A beszámolók szerint a rendkívül sérülékeny, 29 éves játékos már az amerikaiak elleni, szombati mérkőzés (1-1) elején fájdalomra panaszkodott, s a félidőben le is kellett cserélni. Fabio Capello éppen a vb előtt megsérült Rio Ferdinand helyére állította be Kinget John Terry mellé a védelembe.

Online fogadók és a fogadásokat szervezők ezreit vették őrizetbe a labdarúgó-világbajnokság első napjaiban Kínában, s több tíz milliárd forint értékű pénzt koboztak el. Az országos akció keretében a rendőrség 740 esetben csapott le a Kínában tiltott internetes sportfogadást szervezőkre, és több mint 3600 gyanúsítottat fogtak el, továbbá 700 millió jüan, vagyis több mint 23 milliárd forint értékű készpénzt foglaltak le. Az őrizetbe vettek közül 108-an hozhatók kapcsolatba hongkongi, makaói, malajziai és Fülöp-szigeteki szerencsejáték-szervezetekkel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.