időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Vakok hátrányban

G. Juhász Judit
2010.06.26. 22:00

Pápán egy kínai ruhaboltból, Budapesten egy kínai gyorsbüféből tiltottak ki a napokban vakvezető kutya segítségével közlekedő embereket. Az esetek egymástól függetlenek, az eredmény azonban ugyanaz: mindketten megalázva, vásárlás nélkül hagyták el a helyszínt, miközben a jelek szerint az eladóknak fogalmuk sem volt arról, hogy súlyos jogsértést követnek el. Mindkét sértett fél bejelentést tesz a megkülönböztető eljárás miatt.

Féléves már a segítőkutyák alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet, de a vakvezető kutyákkal közlekedőknek még mindig küzdeniük kell azért, hogy bizonyos üzletekbe beléphessenek, és ott a pénzüket elkölthessék. A minap két kínai üzletből – egy pápai ruhaboltból és egy budapesti gyorsbüféből – is elküldték a vak, segítő kutyával érkező reménybeli vásárlókat. Orsós Sándor Pápán, a Rákóczi Ferenc utcai kínai ruhaüzletben szeretett volna vásárolni, de már az ajtóból visszafordították. A vak férfi lapunknak elmondta, hiába magyarázta az eladónak és az üzletvezetőnek, hogy habilitációs kutya, azaz „segédeszköz” az övé, a segítségével közlekedik, közös fedél alatt élnek, és törvény szerint beviheti a boltba. Orsós szerint jogos elvárása az, hogy a Magyarországon élő külföldi üzlettulajdonosok és árusok ismerjék és betartsák az itteni jogszabályokat. Orsós Sándor tegnap panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Az üzlet vezetőjét nem sikerült elérnünk. Németh Vilmost és vakvezető kutyáját a budapesti, Váci út 14–16. szám alatti kínai büféből tiltották ki kedden délután. Az esetnek lapunk munkatársa is szemtanúja volt. A férfi a kutyájával és egyik barátjával lépett a büfébe, az alkalmazott széles karmozdulatokkal mutatott a kutyára, hogy nem, nem. Németh is próbálta elmagyarázni, hogy a jogszabály szerint beviheti az állatot, a kínai nem értette, és csak a magáét hajtogatta. A férfi kérte, beszélhessen a bolt vezetőjével, tulajdonosával, a válasz tagadó volt. Végül egy magát tolmácsnak mondó illetővel sikerült telefonos összeköttetésbe lépnie, aki néhány másodperc múlva melegebb éghajlatra küldte. Az egyeztetés itt megszakadt, a kísérő a vásárlók könyvébe jegyezte Németh Vilmos panaszát. Egy példányt kitépett belőle, és amikor a vak férfi eltette volna, az üzlet időközben előkerült szakácsa mit sem értve az egészből, megfogta a férfi kezét, hogy megakadályozza ebben. Az igen feszült hangulatot fotósunk megérkezése és legfőképpen a fényképezőgép jelenléte oldotta valamelyest, így a lökdösődés elmaradt.
Később egy vevő és munkatársunk is eredménytelenül próbálta megértetni a meglepődött kínai alkalmazottakkal, hogy a vakvezető kutya különleges állat, s Magyarországon bemehet a boltba, ha a gazdáját kíséri. Németh Vilmos rövidesen minden lehetséges fórumon panaszt tesz a történtek miatt.
A miniszteri rendelet megjelenése előtti időszakban beszámoltunk arról, hogy több boltban is látás- vagy mozgássérült embereket megalázó módon akadályoztak meg abban, hogy segítő kutyájuk kíséretében vásároljanak. A Tesco, az Interspar bocsánatot kért az érintettektől, és nemrégiben egy vak férfi első fokon pert nyert a Csemege–Match Zrt. ellen. A bíróság ítéletében kimondta, hogy az élelmiszerbolt alkalmazottai jogsértést követtek el, amikor megtiltották a vakvezető kutya bevitelét.

Jogos igény. A 27/2009. (XII. 3.) szociális miniszteri rendelet szerint a megfelelő iratokkal rendelkező segítő kutyák gazdájukkal együtt utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, bemehetnek az üzletekbe, közöttük az élelmiszert árusítókba is, illetve a vendéglátóhelyekre, a bevásárlóközpontokba, piacokra, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekbe, valamint a közfürdőkbe is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.