időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Viharos szél pusztított országszerte

Munkatársainktól
2010.06.24. 22:00

Házakat és iskolát rongált meg a viharos, néhol orkánerejű szél tegnap. Az ország több helyén fák, villanyoszlopok dőltek ki, tetők rongálódtak meg. Az eső forgalmi akadályokat okozott és elöntött egy kórházat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében villámcsapás miatt lobbant lángra egy épület.

Kitüntetett polgárőr. A hét végén tizenhatodik alkalommal, Berettyóújfaluban megrendezett polgárőrnapon Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke tüntette ki azt a polgárőrt, aki megmentette Edelényben egy, a gáton védekező férfi életét. Combig érő vízbe gyalogolt a férfi, amikor elsüllyedt. Tóth Csaba balmazújvárosi polgárőr utánament, s kiemelte a vízből. Tóth Attila, a megyei polgárőr szövetség elnöke köszönetet mondott annak a több mint 200 hajdú-bihari polgárőrnek is, akik az utóbbi két hónapban részt vettek a borsodi árvízi védekezésben. (D. M.)


Viharos, néhol orkánerejű szél pusztított tegnap az ország több megyéjében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 4-es számú főút újfehértói szakaszán fák dőltek ki, az útakadályokat tűzoltók takarították el. A város több pontján épületekre és egy iskolára dőlt fatörzseket, megbontott kéményeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk – jelentette a távirati iroda. A tomboló szél a közeli Balkányban is károkat okozott, mintegy kétszáz házra kell ideiglenes tetőként fóliát tenni. Szakolyban egy egész utcában elvitte a házak tetejét, a településen nincs áram, a kár több száz millió forint. Nyírbátor környékén ötven lakóház és közintézmény sérült meg.
Mintegy 60-70 káresethez riasztották a tűzoltókat Hajdú-Bihar megyében, ott is elsősorban fakidőlések és megrongált tetők okoznak problémát. A vihar legerősebben a megye északi részén, Egyek és Hajdúböszörmény térségében tombolt. Tartós zárlat miatt tegnap álltak a szerelvények a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregy-háza vonalon. A vihar villanyoszlopokat és fákat döntött ki a Csongrád megyei Tömörkényen is. Úgy tűnik, hogy a faluban „emberemlékezet óta nem tapasztalt erősségű” szélvihar egy két kilométer széles sávban pusztított – mondta Fekete Gábor polgármester a kárfelmérés közben.
A Borsod megyei Varbón villám csapott egy ház kéményébe, kigyulladt az épület tetőszerkezete is, Tiszavalkon egy juhhodály lobbant lángra, az állatokat kimentették.
Az esőzés nyomán 30 centiméteres víz, iszap és sár lepte el Pest megyében a 3-as főút Aszód és Gödöllő közötti, Csisztoványi Csárdánál lévő részét. Nagytarcsa belterületén pedig csatornafedeleket nyomott fel a víz, Dánszentmiklós térségében a viharos szél fákat döntött a 4607-es útra. Ugyanakkor a korábbi árvizek miatt már csak egy Pest megyei szakaszon van érvényben teljes útzár. Galgamácsánál a Galga-patak áradása miatt át kellett vágni az utat, hogy a közúti híd ne szenvedjen nagyobb kárt. Mivel a helyreállítási munkálatok elhúzódnak, ezt a szakaszt még nem nyitották meg a forgalom előtt.
Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult tegnap Gödöllő és Kistarcsa térségére is, kerteket, pincéket öntve el. A víz bejutott a megyei kórházba, a felsőbb szintekről lefelé csurgó néhány centiméteres vizet nem győzték lapátolni az intézet dolgozói.

Egymilliárd eurós kárenyhítés. A kormány tegnap úgy döntött, hogy a gazdáknak 2010. június 30. helyett 2010. szeptember 30-ig kell befizetniük a kárenyhítési alapba – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a kárenyhítési alap felülről nyitott, azaz attól függően lehet feltölteni, hogy mekkora a kár. A Vidékfejlesztési Minisztérium az árvízkárosultak megsegítésére azonnali segélyakciót szervez – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. – Az Európai Unió szolidaritási alapjában egymilliárd euró áll rendelkezésre az állami tulajdonban keletkezett károk enyhítésére. A visegrádi országok minisztereivel megállapodtunk abban, hogy összehangoljuk a lépéseinket és benyújtjuk a kárigényünket az alaphoz – tette hozzá Fazekas Sándor.
A parlamenti ülésen is téma volt az árvíz. Simon Gábor (MSZP) a károsultak vagyonbiztosításával kapcsolatban interpellálta a belügyminisztert. A szocialista politikus elmondta: sokan nem számoltak árvízveszéllyel, illetve gyakori, hogy alulbiztosították az ingó és ingatlan vagyontárgyaikat. Vályogházakra pedig még az sem tud biztosítást kötni, aki akar, a biztosítók ugyanis elutasítják az ilyen lakhellyel rendelkező ügyfeleket. A képviselő szorgalmazta, hogy a kormány vegyen részt a károk enyhítésében.
Kontrát Károly belügyi államtitkár minderre reagálva elmondta, a kormány tárgyalásokat kezd a biztosítókkal a kárenyhítésről, és kijelentette: az a cél, hogy senki ne maradjon fedél nélkül. A kabinet nevében összehangolt kártalanítást ígért. Az államtitkár válaszát – nem túl jellemző módon – ezúttal elfogadta a szocialista képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.