A párbeszéd fontos állomása Tusnád

2010. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a magyar–magyar és a román–magyar párbeszéd elmélyítésének fontos állomása lehet a bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor – nyilatkozta lapunknak Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke annak kapcsán, hogy ma kezdetét veszi a székelyföldi Tusnádfürdőn a Tusványosként elhíresült rendezvénysorozat 21. „kiadása”. A július 20-tól 25-ig tartó szabadegyetem idei mottójául a Nyílt lapokkal! főcímet választották. A szervezésben részt vállaló Toró szerint ugyanis az alapítók által két évtizeddel ezelőtt kitűzött cél ma is érvényes: a Tusványos olyan fórum kíván lenni, ahol nincsenek tabuk, és szabadon lehet beszélni bármilyen témáról. Kérdésünkre elmondta, a jelenlegi politikai konjunktúra egyaránt kedvez az elmúlt években „deficitessé vált” magyar–magyar, illetve a magyar–román párbeszédnek. Az előbbi kategóriában említette, hogy csütörtökön nyílt ülést tart az EMNT és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum Tőkés László és Markó Béla vezetésével, ugyanakkor pénteken kerül sor – Semjén Zsolt nemzetpolitikai miniszterelnök-helyettes részvételével – a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács nyílt ülésére, amelyen a határon túli magyar szervezetek vezetői és a magyar kormány illetékesei értekeznek a nemzetpolitikáról.
A szervezők reményei szerint a tavalyi Tusványoshoz hasonlóan idén ismét magas szintű román– magyar eszmecserének ad otthont az Olt-parti üdülőtelep, szombatra ugyanis egyaránt a táborba várják Orbán Viktor magyar kormányfőt és Traian Basescu román államfőt. Különben a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok megszilárdítása jegyében tartandó előadások budapesti meghívottjai között szerepel az Orbán-kabinet több tagja, közöttük Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Becsey Zsolt külgazdasági, Hoffman Rózsa oktatási, Soltész Miklós szociális és Szőcs Géza kulturális államtitkár. A ma este bulival rajtoló Tusványost szerda reggel Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, Toró T. Tibor, Deutsch Tamás EP-képviselő és Albert Tibor tusnádfürdői polgármester nyitja meg, ugyanakkor a szabadegyetem esti koncertjein többek között Rúzsa Magdi, Demjén Ferenc, a Bikini, Hobo és Bandája, valamint a Hooligans lép majd fel.

Közös kormányülés. Várhatóan a magyar és a román kormány őszi együttes ülésen vitatja meg a közös gazdaságfejlesztési célokat – közölte tegnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.