Árvíz a Székelyföldön

Több mint ezer, a Románián júniusban és júliusban végigsöprő árhullám során súlyosan megrongált lakóházat kell újjáépíteniük a bukaresti hatóságoknak. Eközben Erdélyben tovább pusztít az ítéletidő: a Székelyföldön emberi áldozatot szedett és tetemes anyagi kárt okozott egy újabb áradás.

2010. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, áradásokkal kísért felhőszakadások pusztítanak a Székelyföldön. Vasárnap este árvíz öntött el mintegy száz lakóházat és háromszáz háztáji gazdaságot a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgytől 35 kilométerre fekvő Bölönben, ahol június végén egyszer már több tucat ingatlant károsított meg a víz. A mostani pusztítást a Bölön patak okozta, amely az elmúlt időszak rendkívül csapadékos időjárása miatt kilépett a medréből, és elsodort egy hidat is. György Ervin megyei prefektus (a kormány területi képviselője) tegnap úgy nyilatkozott, hogy a katasztrófa kivédhetetlen volt. Az ár olyan váratlanul érkezett, hogy a szakembereknek nem volt idejük figyelmeztetni a lakosságot. A víz elsodort egy 51 éves asszonyt is, akit kritikus állapotban szállítottak a sepsiszentgyörgyi kórházba, ahol azonban tegnap életét vesztette. Vihar tombolt a Hargita megyei Székelyvarságon is, ahol közutat és több tucat lakóházat rongált meg az áradás, a pünkösdi búcsújáról nevezetes Csíksomlyón pedig éppen akkor csapott le a villám a Hármashalom oltár keresztjébe, amikor odabenn látogatók tartózkodtak, személyi sérülés azonban nem történt.
Romániában egyébként több mint ezer házat kell újjáépíteni a főként a keleti és a déli országrészeket érintő pusztítás miatt. Emil Boc miniszterelnök bejelentette, a júniusi és júliusi árvizek országszerte csaknem hétezer házat rongáltak meg főként a keleti Moldvában. Közel kétszáz ház teljesen megsemmisült, 851 omlásveszélyes állapotba került, összesen 1033 lakóingatlant kell újjáépíteni. A kormányfő szerint több száz millió euró kárt okoztak az áradások, amelyek Románia szinte valamennyi megyéjét érintették. A miniszterelnök arról biztosította a károsultakat, hogy a kormány építőanyaggal támogatja őket. Egyúttal arra figyelmeztette a megyei prefektusokat, szigorúan ellenőrizzék, hogy ne épüljenek ismét árterületre házak. Korábban kiderült: a román hatóságok az előző évek áradásai után árterületre építették fel a károsultak egy részének szánt új ingatlanokat. De a baj nem jár egyedül: a bukaresti meteorológiai szolgálat trópusi időjárást jósol a következő két hétre, amikor 30 fokot meghaladó kánikula és viharok, felhőszakadások váltják egymást Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.