A lazac nem növekszik télen, és három év, mire kifejlődik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét – adta hírül a távirati iroda. A lazac genomjába a folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. A kutatók remélik, hogy a terméketlen genetikailag módosított (GM-) lazac gazdaságos és biztonságos megoldás a faj halfarmokon való tenyésztésére, megkímélve így a vadon élő állományokat.
Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM-lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira – írta a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).
A környezetvédők kételyeiket fejezték ki a GM-hal biztonságos fogyasztását illetően. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és szaporodóképessé válik.
Jelenleg csak GM-növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A brit napilap arról is beszámolt a közelmúltban, hogy a legtöbb szupermarketben kapható állati termék – így a hús, a tojás vagy tejtermékek – GM-növénnyel takarmányozott állattól származik.
A GM-lazacot előállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy sokkal kevesebb energia felhasználásával állítható elő egy táplálékforrás, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt.
Lord Melchett, a Soil Association nevű környezetvédő szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élő lazacra.

Illik vagy nem illik? Tesztelje tudását kvízünkkel!